Приготування баношу гуцулом на ватрі

Банош – це традиційна гуцульська страва, яку в більшості випадків варили і варять вівчарі на полонині, адже взявши з собою кукурудзяну муку, вівчарі вже на полонині робили сметану, бринзу, та збирали гриби, які необхідні для приготування баноша.HelloDolly

Здавна ця страва вважалася їжею бідняків, його готували коли залишалося тільки трохи сметани (вівці та корови були майже у всіх) і трохи кукурудзяної крупи. Зараз же без баноша не обходиться жодна колиба і жодне застілля в національномугуцульському стилі. Є кілька видів традиційного баноша – з овечою бринзою, зі шкварками і з білими грибами. Але основа у всіх одна.

  • 800-900 мл жирної сметани, краще домашньої
  • 250 г кукурудзяного борошна або крупи дрібного помелу
  • 100 г копченої грудинки / соус з білих грибів / дрібно натерта бринза (з чим вирішитеприготувати. Можна все разом)
  • щіпка солі і цукру
  • трохи води

Сметану зовсім трохи розведіть водою і доведіть до кипіння. Кукурудзяне борошно тоненькою цівкою всипати в сметану, постійно помішуючи дерев’яною ложкою. Зменшіть вогонь до мінімуму і розтирайте ложкою по колу, поки на поверхні невиступлять крапельки масла. Грудинку підсмажте до шкварок, бринзу дрібно покришите. Викладіть зверху на готовий банош, не перемішуйте. Їжте відразу гарячим.

Оцініть нас!
[Загалом: 0 Середня: 0]

Від admin