У кожної країни є власний кулінарний почерк: США знамениті соковитими бургерами, Німеччина – баварськими ковбасками, Італія – різноманітністю піци і пасти. Однак справжні гурмани знають, що в національних кухнях існують і незвичайні страви, популярні в основному серед місцевих жителів і передають істинний колорит.

Ендрю Ціммерн, телеведучий, ресторанний критик і гастрономічний експерт, подорожує по всьому світу, пробує самі «дивні» страви і розповідає про них в своєму авторському шоу «Незвичайна їжа з Ендрю Ціммерн». Всі сім сезонів в кожному епізоді Ендрю вирушає в нову країну, де пробує різну їжу, яку подають як в кращих ресторанах, так і в вуличних забігайлівках, фудтраках і на ринках. Ендрю каже, що шукає «смак життя» і таким чином знайомиться з історією і культурою того чи іншого регіону. За свій внесок в розвиток міжнародної гастрономії Ендрю був удостоєний премії Effie і тричі ставав лауреатом премії фонду імені Джеймса Бирда.

Travel Channel, розважальний телеканал про подорожі, і Ендрю Ціммерн, ведучий шоу «Незвичайна їжа з Ендрю Ціммерн», відкривають двері в світ гастрономічних пригод і діляться з вами гастрономічними традиціями з усього світу.

Франція

Традиційна французька кухня зародилася ще за часів Людовика XIII. Король і сам любив поїсти, тому кухаря при дворі створювали справжні їстівні шедеври. Саме з того часу Франція славиться своїми винами, сирами та стравами з морепродуктами: равликами, устрицями і мідіями.

Самі французи не уявляють свого життя без смачних равликів в часниковому соусі, мідій в білому вині і, звичайно ж, жаб’ячих лапок. Незважаючи на широку популярність останнього, спробувати його вирішуються далеко не всі. Однак цінителі екзотичних страв стверджують, що насправді жаб’ячі лапки нагадують … курку з легким річковим присмаком.
Не можна не спробувати знаменитий французький цибулевий суп. Зазвичай його подають в хлібі з великою кількістю смачного плавленого сиру і, само собою, цибулею. Ця страва – справжня класика французької кухні.

Іншим популярним і незвичайним делікатесом є смажені каштани. Цю страву можна купити практично скрізь: в ресторанах Парижа, під час екскурсії в Версалі або на набережній Сени. Незвичайний смак смажених каштанів неможливо описати словами, він абсолютно не схожий ні на що інше і, спробувавши це блюдо, важко його забути.

Хорватія

Хорватія – це країна, яка нібито створена для гастрономічного туризму. Самі хорвати говорять, що коли вам пропонують «трохи перекусити», це означає, що з-за столу ви голодним не вийдете.
Не можна сказати, що в Хорватії популярні якісь конкретні види їжі – риба, м’ясо, солодке – місцеві жителі в цілому люблять смачно поїсти! Наприклад, існує популярна страва під назвою «кулен», яке представляє собою ковбасу з рубаною свинини з величезною кількістю паприки і спецій. Саме через кількість паприки ковбаса набуває гострий смак і червонуватий відтінок. Кулен настільки популярний, що в деяких регіонах Хорватії в честь нього навіть проводять свято – щорічний фестиваль ковбас Kulenijada.
Фанатам рибних страв обов’язково варто спробувати різотто з морепродуктами і чорнилом каракатиці. Завдяки останнім страва набуває чорний відтінок, що, безумовно, виглядає оригінально і екзотично, а саме різотто настільки смачне, що обов’язково хочеться замовити ще порцію.
Ну і наостанок, вам варто покуштувати смаженого півня. Це справжній святковий страва, яке порадує вас своїм вишуканим смаком і прекрасним ароматом. Півень попередньо маринується у вині, а потім обсмажується з овочами і шампіньйонами. Виходить не тільки вишукано, але і ситно.

Нідерланди

Традиційно голландська кухня славиться своєю простотою – різноманітні пироги, страви з картоплею, бутерброди і м’ясні рагу. Близькість до моря зробила істотний вплив на кулінарні традиції Нідерландів, тому ще одним традиційним блюдом вважаються оселедець. Існує величезна кількість рецептів з цією рибою, підданої різних способів кулінарної обробки. Самі голландці поїдають свіжу оселедець без всяких хитромудрих витівок: рибу розрізають на дві половини, посипають зверху цибулею і відправляють цілком в рот, тримаючи за хвіст. Ця страва, таке близьке нашим співвітчизникам, називають «Харинг». Часом оселедець їдять як хот-дог – розрізають її навпіл, кладуть в булочку і посипають цибулею. Більш екзотичне, але все ще популярна страва «панхарінг» – смажений оселедець. І хоча про те, як пахне смажений оселедець, ходять легенди, його однозначно варто спробувати!

Не можна забувати, що Нідерланди стоять нарівні з Францією за обсягом виробництва сирів. Тверді класичні голландські сорти – Едам, Гауда, Маасдам – не залишать вас байдужими.

Ізраїль

Завдяки своїй довгій і складній історії, Ізраїль – це неймовірне поєднання різних культур і традицій. Такий етнічний ф’южн відбився і на гастрономії.
Все не раз чули про надзвичайно популярному блюді – хумус. Він робиться з нуту і оливкового масла, туди також додають часник, цибуля, лимонний сік і спеції. Ця страва може бути як закускою, так і гарніром або основною стравою.
Завдяки арабському впливу, в Ізраїлі надзвичайно популярний фалафель. Всі вулиці Тель-Авіва і Хайфи буквально заставлені наметами і ресторанчиками, де можна спробувати його. Місцеві жителі називають фалафель «ізраїльським гамбургером». Порція цього блюда подається в піті з додаванням маринованих овочів, салату і тхіну. Кульки фалафель, виготовлені з зерен хумус, іноді з бобів, змішують з петрушкою і різними спеціями. Ця страва настільки смачне, що деякі їдять його на сніданок, обід і вечерю, тим більше воно набагато корисніше класичного стрітфуда і не містить великої кількості холестерину.
В Ізраїлі існує безліч інших страв, які обов’язково треба спробувати: гефілте фіш (фарширована риба), паштет з печінки, форшмак (закуска на основі паштету з оселедця), мацебрай (блюдо з маци), Кугель (блюдо з локшиною і шкварками) і цимес (десерт з овочів з цукром). Всі ці страви відображають багатогранність і різноманітність культури Ізраїлю, в якій переплітаються арабська, єврейський і європейський світи.

Гватемала

Традиційна кухня Гватемали, як і кухня сусідніх країн – Мексики, Гондурасу і Сальвадора, увібрала в себе індіанські і іспанські звичаї, які змішалися один з одним. Самим поширеними інгредієнтами є маїс, боби і рис у всіляких поєднаннях.
Одним з найпопулярніших страв є tamales. Це паштет з різноманітних овочів, який загорнутий в банановий лист. У самому серці такого рулету обов’язково присутній м’ясо.

Деякі райони Гватемали зберегли традиції давньої індійської кухні, для якої характерно використання м’яса диких тварин. Наприклад, дуже смачним делікатесом вважається м’ясо опосума. Його готують у всіляких варіаціях – з овочами, з кукурудзяною кашею – полентой і на грилі. Більшість рецептів цього блюда збереглося ще з часів Майя, тому, якщо ви хочете по-справжньому відчути традиції Гватемали, обов’язково спробуйте його.

Оцініть нас!
[Загалом: 0 Середня: 0]

Від admin