Кухня Франції не тільки запозичила деякі кулінарні традиції різних народів, але і виступила в якості натхненника для кулінарів різних країн.

Національна кухня Франції

Якщо говорити в цілому, то національну французьку кухню неможливо уявити без супів (суп-крем, суп-підлива, суп-валете, бульйон “консоме”), м’яса (баранина, яловичина, птиця, дичина, телятина), соусів (“бешамель” , “бордолез”, “Морней”), прянощів (прованські трави, чебрець, розмарин), сирів (рокфор, камамбер, брі), овочів, грибів, риби, морепродуктів, десертів (меренги, Савар, круасани, суфле, Флан).Але кухню регіонів слід розглянути окремо. Так, наприклад, кухня Бретані базується на стравах з риби і морепродуктів: тут варто поласувати супом буябес, креветками і устрицями в лимонному соці, “крепами” -Блин з різними начинками.

Особливістю кухні Нормандії є використання для приготування страв сметани, вершків ісиров – обов’язково потрібно спробувати телятину і місцеві гриби з додаванням вершків і вершкового масла.

У Бургундії люблять готувати соуси, в рецептурі яких використовується червоне вино, цибуля, гриби. У кухні цього регіону особливо виділяється м’ясо по-бургундські (рагу з яловичини у винному соусі) і равлики по-бургундські (тушковані равлики з овочами, спеціями і білим вином).

Якщо говорити про кухню Долини Луари, то тут у великій пошані фрукти, овочі, річкова риба, тому варто продегустувати філе окуня з соусом бер-блан та тарт-татен (перевернутий яблучний пиріг).

Що стосується традиційних страв Провансу, то тут вам запропонують поласувати мідіями в цибульному бульйоні, юшкою в часниковому соусі, пастою тапенада (блюдо, до складу якого входять маслини, анчоуси і каперси).

Популярні страви французької кухні:

“Буйабес” (суп з різних видів риб);
“Фуа гра-” (паштет з гусячої печінки з додаванням трюфеля, спецій, вина мадера і коньяку);
“Ланг-де-бюф” (закуска, основу якої становить яловичий язик);
“Рататуй” (рагу на основі овочів, які спочатку обсмажуються окремо, а потім гасяться разом).

Де спробувати національну кухню?

У Парижі здійснити задумане можна в “Куполі” (ресторан радує відвідувачів рибними та стравами з морепродуктів) або “Le Meurice” (в цьому ресторані коштує поласувати фрикасе з лангустина з кабачками, блакитним лобстером у складі супу, яловичим язиком з артишоками і цибулею) ; в Авіньйоні – в “християнської Етьєн” (тут припаде до душі любителям прованської кухні); в Кольмаре – в “La Table Du Brocanteur” (фірмовим блюдом закладу є фуа гра-).

Кулінарні курси у Франції

Відпочиваючим в Боні (регіон Бургундія) можна відвідати кулінарну школу “кухаря” Ательє: тут їх навчать готувати 5 страв французької кухні і розкриють секрети бургундських кулінарних традицій (для бажаючих організовуються програми, розраховані як на 4-5 годин, так і на 1 5 днів). А гостям Парижа можуть запропонувати заглянути в кулінарну школу Алена Дюкасса: іменитий французький шеф-кухар навчить їх готувати свої фірмові страви, в тому числі, і випічку.

Мандрівникам варто підгадати поїздку до Франції до проведення фестивалів жаб (Виттель, квітень) і лимонів (Ментон, березень), а також ярмарки шоколаду (Париж, жовтень).

Оцініть нас!
[Загалом: 0 Середня: 0]

Від admin