Кухня Кавказу – це різноманітні страви народів Кавказу, що відрізняються високими смаковими та харчовими якостями.
Національна кухня Кавказу
Страви кавказької кухні нерідко доповнюються сметанним соусом, а зокрема страви з вареного м’яса – часниковим соусом (тузлук), який готується на айраном або бульйоні. Шашлик – одне з головних страв кавказької кухні, яке готується з яловичини або баранини (як доповнення використовується цибуля, запечені помідори і баклажани).Якщо говорити про кавказької кухні конкретних народів, то, наприклад, в кухні балкарців і кабардинців в пошані страви з птиці (смажену птицю готують гострою і пряної за рахунок використання в процесі приготування чебрецю, перцю та інших пряних рослин) і баранини, борошняні, круп’яні та молочні страви. Що стосується приправ, то кавказькі страви доповнюються чорним перцем, кропом, червоним стручковим перцем, петрушкою, часником, кінзою.
Популярні страви кавказької кухні:
- “Хичіни” (маса з фаршу або подрібненого м’яса з додаванням цибулі, солі і перцю, яка загортається в тісто і готується на сковороді в маслі або у власному соку);
- “Ли гьеж’агь” (смажене м’ясо, приправлене часниковою сіллю);
- “Шурпа” (наваристий суп з баранини);
- плов з баранини;
- пироги з прісного тіста з різними начинками (сир, м’ясо, гарбуз, сир, зелень).
Де скуштувати страви національної кухні?
Всі, хто збирається вгамувати голод в ресторанах кавказької кухні, повинні знати, що там на них чекатиме щедрий стіл, ароматні страви, душевна атмосфера.
У П’ятигорську можна заглянути в “Кавказький дворик” (тут гостей пригощають шашликом, хичінамі, люля-кебаб, супом-кремом з баклажанів в житньому горщику), в Желєзноводську – в “Перлину Кавказу” (ресторан радує відвідувачів кавказької кухнею), в Домбай – в “Салам” (відвідувачам цього кафе запропонують скуштувати лагман, плов, шурпу і шашлик, а також подивитися лижні, спідрайд- і сноуборд-фільми), в Нальчику – в “Візит” (в цьому кафе-ресторані гості куштують страви кавказької та європейської кухонь і страви, приготовані на мангалі, а також насолоджуються коктейлями на будь-який смак і живою музикою).
Кулінарні курси на Кавказі
Якщо вирішите ближче познайомитися з кавказькою кухнею, то, наприклад, в одному із закладів харчування Домбая кавказькі кухарі запропонують вам взяти участь в процесі приготування страв національної кухні з м’яса. А дегустація власноруч приготованих страв буде супроводжуватися ще й дегустацією вина чи коньяку.
Приїзд на Кавказ варто підгадати до проведення гастрономічного фестивалю “Good Food” (П’ятигорськ, червень), супроводжуваного смачними дегустаціями, яскравою шоу-програмою, цікавими майстер-класами, або фестивалю національної кухні “Кавказька гостинність” (Нальчик, Кабардино-Балкарія, вересень)