Нідерландські пивовари не зневажають жодним з пунктів свого девізу: “Щоб зварити гідне пиво потрібні холод, солод і совість”. У святому дотриманні технологій і криється секрет дивовижного пива з Голландії. А ще причиною може бути довга історія напою, що став таким же невід’ємним символом держави, як дерев’яні черевики, вітряки і розкішні тюльпани.

Ікони пивного стилю

Найзнаменитіша пивоварня в Нідерландах називається Brouwwrij de Molen. Вона розташована в старовинному млині і про процес виготовлення голландського крафтового пива гостям тут розповідає сам Менно Олівер – ікона пивоварного стилю Нідерландів.
Не менш популярно підприємство, де варити пиво пристосувалися в великому чані прямо в церкві. Служби в будівлі більше не проводяться, а ось прихожан з іншого приводу тут хоч відбавляй: напій від Jopen Bier в місті Харлем – візитна картка серед інших визначних пам’яток. В церкви часто проходять і рок-концерти, остаточно стирають межу між всякими нечуждимі людині віруючій звичками.

Боки, Стаут та інше

Найпопулярніші сорти голландського пива:

Витримане і міцне “боки” варять чотири рази на рік. Кожні сезон жителі Голландії отримують своє “боки”, виготовлене методом верхового бродіння.
Класичні лагери випускають Heineken і Brand. В Амстердамі є Музей пива, де в подробицях викладається технологія їх варення.
Траппістскіе сорти – це пиво, виготовлене монахами-Траппістів. Зазвичай воно дороге, але дуже смачне і гідно тих грошей, що за нього віддано. Це, безсумнівно, пиво-ласощі з різноманітними ароматами. Спробувати шедеври Монаші пивоваріння можна в трапезних при монастирях.
Малі пивовари – королівству!

Національний Фестиваль малих пивоварень має лише один недолік. Його проводять назавтра після святкування Дня королеви, а тому у багатьох шанувальників пінного напою просто не залишається сил на відвідування містечка Hertogenbosch в 40 хвилинах їзди від Амстердама. У програмі свята – багато сортів пива, звареного представниками малого пивного бізнесу Нідерландів.
До речі, монахи-траппісти теж беруть участь у фестивалі. Їх головний секрет – “Пиво не терпить суєти і їм слід насолоджуватися в тиші, спокої і мирі”.
Порада від Траппістів: добу прохолоджуйте пляшку до + 16 ° С, а потім розлийте в обполоснути холодною водою широкий келих, нахиливши шийку під кутом в 45 °. Природно, в пляшці повинен бути не пастеризований напій траппістского сорти. І нехай буде з вами благодать.

Оцініть нас!
[Загалом: 0 Середня: 0]

Від admin