ТОП-10 казахських страв

 

Бешбармак займає місце номер один в казахському меню. Жодне свято в Казахстані не обходиться без бешбармака. У перекладі назва страви буде звучати, як «п’ять пальців», тому що з давніх-давен його їли руками. Це апетитні відварені шматки конини, яловичини, баранини або верблюжатини з домашньою локшиною. М’ясо відварюють до м’якості, а потім в цьому густому бульйоні варять шматочки розкачане тісто. Дуже рідко бешбармак готують з риби, це можна зустріти тільки на заході Казахстану. На півдні країни часто замість локшини використовується рис. Готовий бешбармак подають з бульйоном або без нього. На велике блюдо викладають коржі, зверху – м’ясо і нарізану кінську ковбасу, все це приправляють підливою з цибулею і зеленню, по краях таці укладають відварну картоплю і моркву.Палау

Це казахський плов з баранини. Для його приготування беруть м’ясо і сало барана, рис, цибулю, моркву, сушені яблука і курагу, спеції. Всі інгредієнти, крім сушених фруктів, обсмажують в олії, потім змішують, заливають водою і млоять у великому казані до готовності на слабкому вогні. Палау дуже популярно в Казахстані, його люблять і гості країни.

Манти по-казахському

Хоча це досить відоме східне блюдо, в Казахстані воно має свої особливості. Готуються манти найчастіше з дрібно нарізаною баранини з цибулею. Разом з фаршем в тонке тісто загортають шматочок курдючного сала. Виходить дуже смачно, ситно і соковито. Подають готові манти з м’ясним бульйоном, соусом, сметаною.

Куирдак

Ця страва нагадує печеня з м’яса з цибулею. Часто, крім м’яса, в нього додають печінку, нирки, серце, легені. Все обсмажують, підливають трохи бульйону і тушкують до готовності. У куирдак можуть бути додані картопля, морква і навіть гарбуз. Подають в глибокому блюді, прикрашають зеленню.

Баурсаки

Маленькі пампушки з кислого тесту, часто замінюють на столі хліб. Баурсаки готують на кефірі, іноді – на дріжджах. Борошно, кефір, яйця, рослинне масло, цукор – ось склад тесту, яке після певної витримки виходить м’яким і пишним. Невеликі шматочки з готового розкачане тісто обсмажують у фритюрі в глибокій сковороді до золотистого кольору. Подають гарячими.

Сорпа

Мабуть, найбільш відоме східне блюдо – м’ясний суп. Традиційна сорпа готується зі свіжої баранини. М’ясо вариться близько 6 годин, бульйон виходить дуже наваристий, в нього додають моркву, цибулю, картоплю. Виходить дуже смачно. Подають в глибокій чашці, посипавши зеленню. СУРП часто їдять з Баурсак.

Казі

Казі – ковбаса з жирної конини, ексклюзив казахського столу. Казі робиться вручну. Витримані в холодильнику шматки сала і м’яса, натерті спеціями, заправляються в кінську кишку, варяться до готовності. Виходить висококалорійне, смачна страва. Подають остиглим, нарізаним на шматочки. Казі буває і в’ялена.

Курт

Продукт нагадує сир і сир одночасно. Готується з козячого або овечого молока. Заквашене молоко нагрівають на вогні до певної густоти. Отриману сирну масу заливають в мішок і проціджують в підвішеному стані. Отриманий продукт солять і катають з нього кульки. Після того, як кульки висохнуть, курт готовий. На смак виходить кисло-солоний.

Кумис

Напій з кобилячого молока, отриманий в результаті бродіння. Пінистий, білого кольору з приємним кислувато-солодким смаком, що бадьорить, трохи нагадує квас і кефір одночасно. Залежно від закваски може бути міцним і навіть п’янить. Кумис вважається найдавнішим напоєм азіатських кочівників, добре втамовує спрагу. Можна зустріти кумис, приготований з верблюжого, козячого та коров’ячого молока.

Айран

Кисломолочний напій. Його популярність в Казахстані схожа з популярністю кефіру в Росії. Для приготування айрану використовують спеціальні молочні бактерії, які вирощують в суміші з коров’ячого, овечого та козячого молока. Потім додають воду з джерела, сіль (цукор) за смаком. Суміш залишають в теплі для сквашування. Айран вважається річним напоєм. Його п’ють свіжоприготовленим, з нього роблять иримшик – жирний сир. На основі айрану готують юшки з крупами.

Купить по лучшим ценам абразивные материалы от ТМ Карпаты.

Цікаві новини

  • Подорож в ДомінікануПодорож в Домінікану На карті світу Домініканська Республіка займає східну частину острова Гаїті і омивається Карибським морем і Атлантикою. Щорічно її […]
  • Найвищий гірськолижний курорт Європи ч. 1Найвищий гірськолижний курорт Європи ч. 1 Гірські лижі міцно увійшли в життя активного російського туриста і справжні любителі цього виду спорту прагнуть щорічно відкривати нові […]
  • Як переїхати до Нової Зеландії ч. 2Як переїхати до Нової Зеландії ч. 2 Підстави для отримання ВНЖ Іноземний громадянин, який вступив в законний шлюб з жителем Нової Зеландії, має право отримати посвідку на […]