Харчування

В даному розділі я розповім Вам про харчування в режимі «виживання» в Карпатах. Уявімо собі що ви заблукали в горах, немаєте навіть найменшого уявлення куда йти, вам прийдеться десь зупинитися, розпалити багаття, добути води, зробити місце для ночівлі та знайти харчі.

Відомо що дорослій людині на добу потрібно близько 2 тисяч ккал. енергії а також білки жири і вуглеводи які входять якраз до вищесказаних ккал. (кілокалорії, калорії – прим. авт.) для того щоб мати можливість рухатися, здійснювати певні дії та бути активним увесь день,але якщо у вас буде замало калорій вжито протягом дня або вони будуть взагалі відсутні, ваш організм почне здавати позиції і помалу зупинятись так як пічка без дров втрачала б своє тепло так і організм почне втрачати енергію, ви будете в’ялими, погано почуватися, у вас будуть головні болі та болі в животі. Щоб уникнути цього усього вищеперерахованого я вам наведу декілька прикладів, як і чим можна прохарчуватись в лісі. Самим найсприятливішим періодом для харчування є період з початку травня до кінця жовтня, під час якого ви легко зможете знайти їжу, у ваш раціон можуть попасти фрукти (ягоди, дикі сливи, яблуні, груші), гриби (я вам наведу варіанти з найкориснішими грибами, та найпоширенішими), горіхи (жолуді, букові горіхи, ліщина) а також і по можливості м’ясо.

Думаю що краще я розпочну з горіхів. Горіхи це універсальна їжа, яка швидко не портиться, має достатній вміст калорій, а також білків, жирів та вуглеводів. Найпоширенішими горіхами в Карпатах є т.з. «букові горішки», «ліщина» (фундук – прим. авт.), та жолуді.

Узнайте о том как изменить жизнь к лучшему – Хочу Всё Знать.

З розділу горіхів я б хотів почати з «букових горішків», насправді це не зовсім горішки, це насіння бука, яке росте в т.з. кишеньці покритій довгими ворсинками на гілках бука, в середині т.з. «кишеньки» є до 4 горішків, вони опадають з кінця вересня і до кінця жовтня. Самі горішки в цей період можна з легкістю знайти під старшими буками в довільній кількості. Самі горішки з розміром трохи більше насіння соняшника, по своїй формі нагадують пірамідки окутані коричневою оболонкою під якою і знаходиться сам горіх. Оболонка горіха знімається легко, горіх на смак досить приємний, іноді може нагадувати смак фундука, іноді може бути трішки гіркуватий присмак. Букові горішки містять у своєму складі до 50 відсотків жиру, а також крім жиру, білки, сахарозу, яблучну та лимонну кислоту та вітамін Е. Горішки не рекомендується смажити, краще їх вживати підсушеними або свіжими. Фото «букових горішків» на мал. 1.

Мал.1.

Наступними героями нашої програми виступають жолуді . Жолуді це насіння дуба, які вже можна збирати з середини серпня і до кінця осені. Жолуді можна легко знайти, головне знайти дерево дуба і в потрібний період. Жолуді широко застосовують в сільському господарстві, жолудями годують свиней. Насправді жолуді можна їсти і людям, просто їх потрібно правильно приготувати тому-що вони мають одну особливість, гіркоту, які можна вивести настоюванням жолудів у воді та зміною води 3 рази на день, так через декілька днів жолуді будуть вже без притаманної їм гіркоти. За часів СРСР з жолудів готували «каву», цей напій аж ніяк не можна було зрівняти з кавою зі справжніх кавових зерн, але він користувався великою популярністю тому-що в дечому і нагадував смак і вигляд кави, але в ньому була і корисна сторона, він не містив у собі кофеїну, тому і широко застосовувався серед людей хворих на хвороби шлунку, чи серед людей яким був протипоказаний кофеїн.

Рецепт приготування кави з жолудів є досить простим. Зібрані жолуді потрібно нарізати на частинки, вимочувати у воді до 2 днів при цьому міняючи воду не менше аніж 3 рази в день. Потім підсушити вимочені жолуді на вогні до незначного почорніння, та перемолоти їх (можна застосувати 2 камені для перетирання жолудів) і все, кава для заблукалого туриста готова.

Також цікавим є те, що з жолудів можна приготувати муку з якої можна випікати хлібець або зробити дубову кашу. Рецепт починається з тієї ж самої процедури що і приготування кави, тобто вимочування жолудів. Наступним кроком буде проварити вимочені жолуді десь 20хв. – 40 хв. Злити воду і підсушити жолуді біля вогню, а потім подрібнити жолуді на муку. З дубової муки більшого помолу можна приготувати кашу, а з дубової муки дрібнішого помолу можна приготувати млинці або хлібець, який можна буде з’їсти у поєднання з солодкими лісовими ягодами і запити все «дубовою кавою» 🙂 Фото жолудя на стеблі дуба на мал. 2.

Мал. 2.

Тепер переходимо до лісового горіха, або ліщини (також називається фундук). Даний вид горіха широко застосовується в кондитерській промисловості, він є дуже смачним та має велику поживність. Росте лісовий горіх на кущах ліщини, достигає на кінці серпня, початку вересня. Поживність горіха проявляється в тому що у 100 грамів ліщини є: білок – 12.6 г. жир – 62.4 г. вуглеводи – 13.7 г. мінерали 2.5 г. Вітаміни В1 – 0.33 мг. Вітамін В2 – 0.12 мг. Вітамін В6 – 0.24 мг. Вітамін Е – 31.4 мг. Кальцій – 160.0 мг. Цинк – 2.2 мг. Калій – 655.3 мг. Натрій – 2.1 мг. Магній – 161.2 мг. Енергетична цінність 679 ккал. в 400 грамах лісових горіхів. Фото ліщини на мал. 3.

Мал. 3.