Як отримати громадянство Норвегії

ХельсінкіБути громадянином будь-якої держави почесно і престижно, звичайно, це несе за собою певні обов’язки. З іншого боку, людина знаходиться під захистом, має право брати участь у виборах в якості виборця або депутата, займати відповідальні посади. Для монархічних держав раніше була характерна система підданства, сьогодні вона замінюється інститутом громадянства. Тому запит пишеться, як отримати громадянство Норвегії, а не «як стати підданим цього королівства».

У вересні 2006 року в Норвегії був прийнятий закон «Про громадянство», відповідно до якого і діють бажаючі стати повноправними членами суспільства цієї країни. Існує кілька механізмів (аналогічні тим, що пропонує практика інших держав світу), природно, є і свої особливості, які і будуть розглянуті в статті.

Як отримати громадянство Норвегії за народженням

Найбільш популярними в Королівстві Норвегія є два способи набуття громадянства: філіація – громадянство за народженням; натуралізація – громадянство, прийняте іноземцем. Законодавство країни в моменті встановлення громадянства щодо новонароджених однозначно, діти повинні мати той же громадянство, що і їх батьки. Автоматично норвезьке громадянство за народженням отримує дитина, яка народилася в сім’ї, де хоча б один з батьків є громадянином Норвегії (шлюб в обов’язковому порядку повинен бути зареєстрований).

Якщо відносини між батьками не закріплені законодавчо, то питання про норвезькому громадянство дитини вирішується в залежності від громадянства матері. Якщо громадянин Норвегії офіційно реєструє відносини з іноземкою, то все її діти від попередніх шлюбів, які не досягли 18-ти років і не вступили в шлюб, теж отримують громадянство скандинавського держави.

Процес натуралізації

Всім іншим категоріям осіб, які мріють стати повноправними громадянами Королівства Норвегія, слід спиратися на положення закону, що стосуються процесу натуралізації. Як і в багатьох інших державах, в цій країні до потенційних претендентів права громадянства пред’являються такі важливі вимоги і умови:

  • подати документи може повнолітній іноземець, тобто його вік повинен бути старше 18 років;
  • потрібно витримати ценз осілості, проживання на території Норвегії не менше семи років;
  • відсутність кримінального минулого;
  • відсутність заборгованостей.

Це основні моменти, окремі з них варіативні. Наприклад, термін проживання в королівстві може бути скорочений до п’яти років для осіб, які поєднувалися законним шлюбом з громадянами Норвегії. При цьому в обов’язковому порядку у особи має бути дозвіл на право проживання тут, на підставі його і ведеться підрахунок часу перебування в королівстві, враховується тільки легальне час. Спрощений підхід застосовується у разі, якщо особа мала громадянство однієї зі скандинавських країн (Швеції, Данії), для такої категорії досить двох років життя на території Норвегії.

Можна відзначити одну з позицій, характерних для норвезького законодавства, що стосується отримання громадянства дітьми. Діти включаються в заяву батьків, відносно малолітніх діє інший термін перебування в Норвегії – не менше двох років. Є й інший варіант – якщо дитина прожила в країні п’ять років з останніх семи (в сумі), і його вік старше 12-ти років, він має право самостійно подати документи на отримання громадянства.

Ще одне важливе правило для кандидатів на громадянство Норвегії – необхідно відмовитися від громадянства країни колишнього місця перебування. Працює положення закону про заборону подвійного громадянства, виключення з цього правила зустрічаються вкрай рідко. Поняття «відсутність кримінального минулого» означає, що особа не перебуває в розшуку за скоєння тих чи інших кримінальних злочинів, які не є членом терористичних угруповань. Крім усього іншого, на момент подачі заяви людина повинна перебувати на норвезькій території, і бути в країні весь час, поки йде розгляду документів.

Знання мови – одна з умов

Одним з найскладніших вимог для багатьох потенційних прохачів стає перевірка рівня знань норвезької мови, який характеризується, як дуже важкий для вивчення іноземцями. Тим часом, документ про навчання доведеться надати всім особам, що збираються отримати громадянство і знаходяться у віці від 18 до 55 років. Основна умова – документ повинен підтвердити, що курс включав не менше, ніж 300 годин (стандартний курс).

Замість цього документа можна пройти навчання в різних місцевих освітніх програмах для дорослих або відразу відправитися на здачу іспиту в університет Folkuniversitetet.

Кредит онлайн на карту http://online-credits.in.ua без отказа, без проверки, мгновенно.

Цікаві новини

  • Подорож до СербіїПодорож до Сербії Частина колишньої Югославії, балканська республіка Сербія здобула державну незалежність в 2006 році і з тих пір проголосила туризм […]
  • Свята НорвегіїСвята Норвегії Норвегія - країна з консервативними поглядами на життя, де повага до правлячих монархам нітрохи не поступається британцям. Дні народження […]
  • Області ТуркменістануОбласті Туркменістану Ще кілька років тому колишній одним з найбільш закритих країн світу, Туркменістан в 2006 році у зв'язку зі зміною керівництва почав […]