Туристів приваблює фестиваль кави (супроводжується виставкою кавових виробників, вуличними семінарами, ярмарками) і Літній фестиваль гастрономії (гостям пропонують продегустувати європейські та страви південно-східної Азії, зокрема, лапшічний суп “Bun thang” з додаванням спецій і понад 20 продуктових компонентів, а також взяти участь в різних іграх, побувати на танцювальних та музичних шоу), під час яких кожен зможе отримати відповідь на питання “що спробувати у В’єтнамі?”Їжа у В’єтнамі
Раціон в’єтнамців складається з морепродуктів, рису, сиру тофу, дичини, яловичини, курятини, локшини, делікатесів у вигляді м’яса пітона, крокодила, щури, страуса і черепахи. Все це вони присмачують соусами (рибний, соєвий), лимонником, м’ятою, коренем імбиру і іншими травами.
У північній частині В’єтнаму воліють їсти морепродукти і суп-локшину, в центральній – складні в’єтнамські страви, а в південній частині країни – пряні страви зі спеціями.
Страви у В’єтнамі зазвичай викладають на загальну тарілку, а трапезувати їдять паличками, дістаючи ними шматочки їжі з цієї тарілки. Європейцям не варто турбуватися – в ресторанах для них практикується традиційна подача страв.
Топ-10 в’єтнамських блюд
Суп Фо
У суп Фо кладуть м’ясо різних видів (в якості альтернативи виступає смажена риба або рибні кульки), пророщену пшеницю і рисову локшину (сіверяни додають в нього чорну курку, широку локшину і чимало зеленої цибулі, а жителі півдня – квітки банана, базилік і соєву пасту) . Як правило, суп Фо – страва, що подається до сніданку, але туристи можуть і пообідати їм, і повечеряти. До супу Фо окремо подають свіжу зелень, перець чилі, лайм, а іноді і пророщену сою.
Нем
Нем – в’єтнамський рулетик / млинець, для приготування якого використовують рисовий папір і різну начинку (сушені гриби, крабове м’ясо, креветки, свинячий фарш, вермішель). Розрізняють такі види немов:
- нем ран (нем, смажений в олії);
- нем нионг (тушкований нем);
“Сирий” нем Куон (готову начинку потрібно просто загорнути в рисовий папір);
кислий нем Чуа (блюдо готують в банановому листі з застосуванням свинячої шийки і шкіри).
Доповнюється блюдо зазвичай соусом (солодкий, рибний, соєвий, пряний, кислий).
Бань Куон
Бань Куон – в’єтнамські пиріжки з різноманітними начинками (їх можна купити в ресторані або придорожньому кафе). Начинку загортають в аркуш банана і ретельно обсмажують. Пиріжки з рисом, смаженою цибулею-шалот, шинкою, грибами, бобами, тушкованими паростками сої, кокосовою стружкою або фаршем з м’яса, можуть бути, як головним блюдом, так і солодким десертом.
Каша Чао
Чао – густа каша з рису, в яку в кінці готування додають варену курку або інший вид м’яса. Щоб її приготувати, в воді необхідно відварити рис до тих пір, поки крупа повністю не розвариться. Доповнення до каші Чао, яку подають до столу гарячою, – рибний соус і лимонник.