Сувлаки – грецькі шашлики невеликого розміру, нанизані на дерев’яні шпажки. Сувлаки роблять зі свинини, рідше – з курки і баранини. Порізане на шматки м’ясо поміщають в маринад (оливкова олія + сіль + перець + лимонний сік + орегано). Для приготування шашликів використовують відкритий вогонь або деко, який ставлять на жар. Сувлаки вдасться придбати в будь-якій закусочній і ресторані з швидким обслуговуванням (вартість 1-ої палички шашлику – 2 євро). Подача страви – на шпазі або в піті (в цьому випадку крім сувлаки в страві буде присутній цибуля, томати і соус цацики), а додаток до сувлаки – часточки лимона і білий хліб.Фасолада

Фасолада є пісним супом. Готують фасоладу з замоченою з вечора квасолі: її гасять разом з овочами, спеціями і цибулею, обсмаженою в томатній пасті, до тих пір, поки квасоля не стане м’якою. У блюдо постійно повинна доливати вода для підтримки консистенції густої юшки. При подачі в суп додають лимонний сік, оливкова олія і свіжу зелень.

Пастіціо

Пастіціо – грецьке блюдо на основі макаронів. При запіканні до них додають соус бешамель і рубане м’ясо. Нижній шар пастіціо займають спагетті букатіні (альтернатива – будь-які трубчасті макарони) яйця і сир, наступний шар – м’ясо та соус (до складу входить духмяний перець, помідори і мускатний горіх), передостанній шар – макарони, а верхній шар – соус бешамель, тертий сир і мускатний горіх. “Бонус” до пастіціо – салат.

Пастіціо можна спробувати за 6-8 євро. Порада: пастіціо варто замовити на Корфу, де його готують з тіста філо, макаронів, помідорів, варених яєць, скибочок шинки і сиру.

Лукумадес

Лукумадес – солодкість у вигляді невеликих пончиків (в рецепті присутній дріжджове тісто і кориця, а іноді лукумадес роблять з начинкою з яблук або сиру). Їх смажать у фритюрі. Перед тим, як піднести лукумадес ласунам, пампушки поливають цукровим сиропом або медом, а зверху сиплять на них корицю. До десерту подають вилку або виносять його нанизаним на шпажку. Бажаючим до лукумадес подадуть різні сиропи, морозиво або шоколадний соус. Купити лукумадес вдасться на кожному розі, а також на ярмарках, в рамках яких відкриваються прилавки, де смажать грецькі пончики.

Меломакарона

Меломакарона є солодким печивом у вигляді овального коржика (воно – символ благополуччя і достатку), для просочення якого використовується солодкий медовий сироп, а для посипання – рубані волоські горіхи. Це печиво пахне апельсином і прянощами (гвоздика і кориця). Розрізняють пісну (оливкова олія) і скоромну (молоко + вершкове масло) Меломакарона, яка обов’язково готується на Різдво.

Клефтіко

Клефтіко – м’ясне блюдо, яке в ресторанах готують в глиняній печі, а в домашніх умовах – в фользі в духовці. Перед запіканням баранину і овочі (помідори, зіра, орегано, розмарин, болгарський перець, часник, цибуля) вміщують у спеціальний маринад на 3-6 годин. До клефтіко подають запечену картоплю і сільський (грецький) салат. Орієнтовна вартість клефтіко – 15 євро.

Колокіфоанфі

Колокіфоанфі – блюдо на основі квіток цукіні. Їх фарширують такими начинками, як рис і м’ясо або сир і трави, а потім смажать у клярі до тих пір, поки не утвориться золотава скоринка. Бажаючим спробувати колокіфоанфі має сенс попрямувати на острів Лесбос: в острівних закусочних і ресторанах готують свої унікальні види колокіфоанфі.

Бріам

Бріам – блюдо, яке представляє собою овочеве рагу, як не можна до речі підходить для втамування голоду жаркими літніми днями. Картопля, томати, зелень, кабачки, баклажани, болгарський перець, петрушку, цибулю, викладають в деко, политий оливковою олією, і поміщають в духовку. Бріам можна зустріти в меню з основними стравами в грецьких ресторанах і тавернах.

Оцініть нас!
[Загалом: 0 Середня: 0]

Від admin