Грузія цікава для туристів перш за все своєю давньою історією: старовинні фортеці і монастирі, печерні міста і дозорні башти – все це переповнене унікальним національним колоритом. Невід’ємна частина цього самого колориту – знаменита на весь світ “Грузинська Кухня”. Недосвідчений людина може сказати, що покуштувати страви грузинської кухні можна в будь-якому великому місті Росії, де неодмінно є грузинський ресторан, і, як правило, не один … Але досвідчений мандрівник безсумнівно знає, що їжа, приготована по місцевим рецептами і з місцевих продуктів , – це і є унікальність будь-якої кухні.Їжа в Грузії
На сакраментальне питання “Що спробувати в Грузії?” відповідь є тільки один – пробувати треба все !!! По-перше, грузинські сири. Безліч сортів сиру різної солоності з унікальним смаком і запахом відрізняються в залежності від місцевості, де їх виробляють. Листковий сулугуні роблять повсюдно, але найбільш відомий мінгрельській. Імеретинський сир готують з м’ятою гадазелілі. Цікавими є й гострі сири – кобийский і тушинский.
Обов’язково спробуйте Рачинську шинку, купати і шинку Лорі. Замовте грузинські соління: Ціцак, джонджолі, червону капусту і просто огірочки.
Особливістю місцевої кухні є багато різноманітних трав і приправ використовуються для приготування страв. Але те, що подають до столу, безпосередньо залежить від сезону. Базилік, кінза, м’ята, тархун, ціцмат, чебрець і цибулю. Все це дуже смачно, особливо, якщо взяти справжній грузинський лаваш або мчади – коржі з кукурудзяного борошна. Мчаді бувають з бринзою або квасолею, хоча варіацій так само багато, як і народів в Грузії.
Коли в ваших руках виявиться меню, пам’ятайте, грузинська кухня настільки багата, ситна і різноманітна, що треба ретельно розраховувати свої сили за столом.
Топ-10 страв грузинської кухні
Мцваді
Це шашлик по-грузинськи. Справжній “довгий” шашлик-мцваді роблять з цілого шматка яловичої вирізки, який прив’язують до шампури суворою ниткою, щоб не втрачав форму. Обсмажують, як і належить, на вугіллі без полум’я, попередньо змастивши горіховим або іншим рослинним маслом. Готове м’ясо знімають з шампура, ріжуть шматками, солять, перчать, змазують аджикою і подають до столу з зеленню і смаженими на шампурах помідорами без шкірки. Якщо говорити про традиційне, в нашому понятті, шашлику з м’яса під маринадом, то це – мцваді-бастурма. Цікавий рецепт – мцваді в баклажанах, коли надрізати баклажани фарширують шматочками баранини і смажать на шампурах цілком.
Чахохбілі
Рагу з курки у власному соку. Спочатку чахохбілі готували з фазана, але час вніс свої корективи в рецепт, хоча при бажанні можна знайти і оригінал. Помідори, томатна паста, цибуля, часник, кінза, коріандр і уцхо-сунелі, що додаються в процесі приготування, надають цій страві яскравий і багатий відтінками смак.
Лобіо
Оксамитова квасоля. Червону квасолю варять у солоній воді, змішують з пасеровані в олії цибулею і додають пасту з варених помідорів. Туди ж йде кінза, орегано, коріандр і хмелі-сунелі, після чого додають товчений волоський горіх і сіль. Всі разом тушкують на слабкому вогні повільно перемішуючи. Лобіо прекрасно підходить до більшості м’ясних страв, а й саме по собі теж смачно.
Магазин постельного белья домашний текстиль интернет магазин в Киеве по лучшим ценам.