Креветки. Завжди дуже свіжі, виловлені в Північному морі. Вони невеликі, коричневого кольору і виглядають не так презентабельно, як штучно вирощені креветки. Тут проявляється основний принцип бельгійської кухні: смак важливіше, ніж зовнішній вигляд. Смак цих креветок сповна відшкодовує естетичні недоліки. Креветками начиняють помідори ( «ла томат креветт»), з них роблять крокети з плавленим пармезаном і смаженої петрушкою ( «крокет-о-пармезан»), додають в салати. А можна просто замовити очищені креветки зі знаменитим бельгійським пивом.Молюски, мідії та інші морепродукти

Мідії в білому вині варто спробувати з прекрасним гарніром з лука шалот і каррі. Варто покуштувати мідії, тушковані в пивному соусі. Часто їх подають з картоплею фрі, і це дивне поєднання надзвичайно смачно. Дуже популярний «мули» – суп з молюсків на дуже перчене цибульному бульйоні. Великі морські равлики смажать прямо в кручених раковинах, готову страву виглядає дуже мальовничо. Жодна прелюдія до обіду не обійдеться без морських гребінців і крабів. У маслі з вершками смажать лангустів – раків змахують на омарів.

Сири

Їх виробництво склалося ще в середньовіччі, сирна монополія тоді належала монастирям. У кожній провінції придумано не менше трьох сортів. Найбільш відомі «марою», «ле ЕРВ» і «флореф» – все з Валлонії. Обов’язково потрібно спробувати сир з Лимбурга, оспіваний ще Пушкіним – ніжно-вершкового кольору, часто з цвіллю. У нього різкий аромат і насичений смак, прекрасно поєднується і з бельгійським пивом, і з білим вином. Часто сири їдять як десерт – в дусі французької гастрономії. У Брюсселі дуже популярні бутерброди з шматочками різних сортів сиру «ле фромаж де Брюссель». Вони незамінні, коли потрібно швидко поїсти, але відрізняються бельгійської вишуканістю.

Карбонад по-фламандські

Уособлення традицій м’ясної кухні країни, вірніше, старанності бельгійських кухарів. Попередньо відбиті і обсмажені шматки яловичого м’яса гасяться, точніше сказати, тужать, не менше трьох годин. Бажання прошарками зеленню з цибулею, теж обсмаженою, зверху закрита хлібом, щедро змазаним гірчицею. Гаситься в пиві з кмином, лавровим листом і іншими спеціями. Коли пробуєш це блюдо, розумієш, чому бельгійців вважають гурманами. З пивом гаситься яловичина і в іншому блюді – фламандською рагу.

Брюссельські медальйони

Дуже вишукану страву. Скибочки печінки, обсмажені в паніровці і приправлені соком лимона, подають на зажарених до золотистого кольору скибочках селери. Ще вишукування з брюссельської кухні – свинячі відбивні по-брюссельські. Уже відбите і підсмажене м’ясо запікають з брюссельською капустою, цукіні і бринзою. Бринза прекрасно поєднується зі свинячим шніцелем. Надовго запам’ятається дегустація котлеток, фаршированих пармезаном. Або м’ясо, запечене у вині з яблуками, родзинками і цукром. Це шедевр іменується цукром по-фламандські.

Витлуф

Традиційна страва демонструє, що можуть бельгійські кухарі зробити зі звичайним картоплею. Шматочки картоплі, загорнутий кожен в скибочку бекону, запікаються під сирною шапкою. Подають в соусі бешамель. Навіть звичайне картопляне пюре в Бельгії незвично. Картоплю варять в вершках з цибулею-пореєм, іноді з морквою. Варто спробувати цей гарнір під назвою «Стамп», щоб оцінити саме вершкове картопляне пюре в світі. А любов бельгійців до запіканок проявляється в картоплі фрі, запеченому в духовці з грибами.

Ватерзой

Це рагу, незамінний в холодну пору. Найчастіше зустрічається ватерзой з курки. Але спробувати варто традиційне, з риби. Найсмачніше – з вугра під соусом з естрагону, кропиви і м’яти. Будь-яка риба у виконанні бельгійських кулінарів стає витвором: філе з морського мови з креветочним соусом, густа юшка з лосося, устриці, відварені в селері. Форель фарширують скибочками сала і копченою шинкою, цей шедевр називається «ла Труітт арденнез». А лосось, попередньо копчений, готують з білої спаржею.

Пістолет

Хрустка булочка з начинкою з сиру і шинки, сиру і сосисок. Пістолет призначений для перекусу. Закладів типу бістро в Бельгії практично немає. Ці швидкі закуски продають в м’ясних крамницях, або під замовлення в невеликих кафе. Опис пістолета нагадує звичайний фаст-фуд, але смак булочки і свіжість начинки нагадують, що ми в Бельгії. Спробувати знаменитий фрі можна теж на бігу. Намети з фріткотамі, так називають на батьківщині картопля фрі, користуються такою ж популярністю, як і культові ресторани.

Шоколад

Він з’явився тут в середині XIX століття як засіб від різних захворювань. Заповзятливий бельгійський аптекар відкрив спочатку фармацевтичну кондитерську. І вже в кінці XIX століття – першу шоколадну фабрику. На цьому шоколадної підприємстві вперше з’явилися шоколадні цукерки з начинкою. Сьогодні в маленькій країні понад 500 кондитерських, в них, крім традиційних сортів шоколаду, продають його з такими наповнювачами, як базилік, м’ята, чебрець, меліса і т.п.

Оцініть нас!
[Загалом: 0 Середня: 0]

Від admin