20 Чер 2025, Пт

Топ-10 їстівних грибів, які можна збирати в Карпатах у червні

Карпати — це одне з найкращих місць в Україні для збирання грибів. Уже в червні можна знайти безліч їстівних грибів, які не тільки смачні, а й корисні. У цій статті ви дізнаєтеся, які гриби ростуть у Карпатах у червні, як їх розпізнати, який у них смак та як їх приготувати.


1. Білий гриб (Boletus edulis)

Як розпізнати:

  • Велика м’ясиста шапка, колір від світло-коричневого до темно-каштанового.

  • Ніжка товста, біла або трохи жовтувата з сіточкою.

  • Трубчастий шар під шапкою — білий або жовтуватий, з віком зеленіє.

  • Не темніє на зрізі.

Смак:

Горіховий аромат, щільна м’якоть, один з найсмачніших грибів.

Рецепт: Білий гриб у сметані

Обсмажити з цибулею, додати сметану, готувати до загущення. Подавати з картопляним пюре.


2. Підберезник (Leccinum scabrum)

Як розпізнати:

  • Шапка сірувато-коричнева, матова, м’яка.

  • Ніжка довга, тонка, біла з чорними крапочками.

  • М’якоть на зрізі трохи сіріє, але не токсична.

Смак:

Ніжний, трохи прісний, але добре вбирає аромат спецій і масла.

Рецепт: Підберезники з картоплею на сковороді

Гриби смажити до рум’яності, змішати з картоплею та зеленню.


3. Пілосочник (Leccinum aurantiacum)

(також відомий як “червоноголовець”)

Як розпізнати:

  • Шапка яскраво-помаранчева або червона.

  • Ніжка щільна, з темними лусочками.

  • На зрізі м’якоть може синіти, але гриб їстівний.

Смак:

Щільний, ароматний, м’ясистий.

Рецепт: Грибний суп з пілосочником

Гриби варити з картоплею, морквою, цибулею. Наприкінці додати лавровий лист і зелень.


4. Лисичка (Cantharellus cibarius)

Як розпізнати:

  • Яскраво-жовта або оранжева шапка у формі воронки.

  • Ніжка однакового кольору, зрощена з шапкою.

  • Має приємний фруктовий запах.

  • Не має класичних пластинок — лише зморшкуваті складки.

Смак:

Хрумка, злегка перцева, не розвалюється при готуванні.

Рецепт: Лисички у вершковому соусі

Обсмажити з цибулею, додати вершки та часник, готувати 10–15 хв.


5. Маслюк звичайний (Suillus luteus)

Як розпізнати:

  • Гладка шапка з блискучою слизькою поверхнею, коричнева або жовта.

  • Під шапкою — трубчастий шар жовтого кольору.

  • Ніжка жовтувата, з кільцем.

Смак:

М’який, ніжний, ідеальний для маринування.

Рецепт: Мариновані маслюки

Проварити з лавровим листом, оцтом і чорним перцем, закатати в стерильні банки.


6. Сироїжка зелена (Russula vesca)

Як розпізнати:

  • Шапка зелена, іноді з коричневими плямами, м’ясиста.

  • Ніжка біла, гладка, ламка.

  • Легко ламається, не темніє на зрізі.

  • Пластинки білі або кремові.

Смак:

М’яка, майже без запаху, але приємна в супах та смаженні.

Рецепт: Сироїжка смажена з яйцем

Нарізати, посмажити на маслі, додати яйце, посолити, посипати зеленою цибулею.


7. Лубка жовто-бура (Xerocomus chrysenteron)

Як розпізнати:

  • Шапка буро-жовта з тріщинами, що оголюють червоне м’якушко.

  • Ніжка тонка, жовта з червонуватими вкрапленнями.

  • На зрізі синіє.

Смак:

Приємний, трохи землистий, підходить для сушіння.

Рецепт: Сушена лубка у грибному соусі

Відварити сушені гриби, додати вершки, тушкувати з цибулею.


8. Моховик зелений (Xerocomus subtomentosus)

Як розпізнати:

  • Шапка зеленувато-коричнева, матова.

  • Ніжка жовтувата, іноді з червонуватими прожилками.

  • Синіє на зрізі, але безпечний.

Смак:

Ніжний, підходить для тушкування та перших страв.

Рецепт: Моховики у сметанному рагу

Гриби з морквою та цибулею тушкувати у сметані, приправити кропом.


9. Рижик справжній (Lactarius deliciosus)

Як розпізнати:

  • Яскраво-оранжевий гриб з концентричними колами.

  • Ламкий, на зламі виділяє морквяний сік.

  • Росте групами в хвойних лісах.

Смак:

М’який, солодкуватий, з ароматом хвойного лісу.

Рецепт: Солоні рижики

Пересипати сіллю та спеціями, витримати під пресом кілька днів.


10. Опеньок літній (Kuehneromyces mutabilis)

Як розпізнати:

  • Шапка коричнева, з темнішим центром.

  • Росте на пеньках або сухих деревах.

  • Пластинки світло-кремові, ніжка з темним кільцем.

⚠️ ВАЖЛИВО: Не плутати з отруйним опеньком несправжнім (яскраво-жовтим, без кільця)!

Смак:

Запашний, ідеально підходить для смаження та супів.

Рецепт: Опеньки з цибулею і сметаною

Обсмажити на маслі, додати цибулю і сметану, готувати 15 хвилин.


Висновок

Збираючи їстівні гриби в Карпатах у червні, завжди переконуйтеся, що ви добре їх розпізнаєте. Користуйтеся надійними ілюстрованими довідниками або додатками. Не ризикуйте, якщо маєте сумніви. А найголовніше — насолоджуйтесь природою і дивовижним смаком диких грибів, приготованих власноруч!

Оцініть нас!
[Загалом: 0 Середня: 0]

Автор Carpathians