Оскільки в країні панує суворий клімат і розвинене рибальство, кухня Норвегії представлена в основному “селянськими” стравами.
Національна кухня Норвегії
Найпоширеніший місцевий продукт – норвезький лосось, але крім нього в Норвегії готують страви і з іншої риби – горбуші, камбали, палтуса, форелі. Так, тут в пошані “кліпфікс” (сушена тріска), “сурсільд” (оселедець, маринована з цибулею) або “фіскемелье” (тріскова печінку з ікрою).З м’ясних страв (до м’яса подаються, як правило, ягідні і кисло-солодкі соуси) мандрівникам запропонують поласувати стейками, шніцелями, смаженими свинячими реберцями, м’ясними юшками із зеленню, а як гарнір – бобовими, картоплею, капустою, кашами.
Невід’ємна частина норвезької кулінарії – хлібобулочні вироби: так, наприклад, тут популярні хлібці з картоплі (“лефсе”) і хрусткі хлібці, на зразок лаваша (“кнеккбред”).
Популярні страви норвезької кухні:
- “Фіскеболлер” (фрикадельки з риби з соусом);
- “Хьетболлер” (блюдо у вигляді яловичих биточків з соусом);
- “Форікол” (блюдо у вигляді запечене ягня з тушкованою капустою і борошняним соусом);
- “Смалахове” (блюдо у вигляді тушкованою баранячої голови);
- “Свелл” (традиційні норвезькі млинці);
- “Спіллінгболлер” (булочки з корицею).
Де спробувати норвезьку кухню?
Багато ресторанів пропонують покуштувати своїм гостям традиційні норвезькі страви у вигляді лосятини, оленини, рибного делікатесу лютефіск за розумними цінами.
В Осло можна перекусити в “Kaffistova” (в цьому кафе відвідувачів пригощають підв’яленої рибою, картопляними галушками, м’ясними котлетами, стравами з оленини) або “Oslo Spiseforretning” (цей ресторан припаде до смаку гурманам, яким запропонують поласувати курячим фрикасе, біфштексом з сайди з цибулею, рибою кліпфіск), в Бергені – в “Finnegaardstuene” (з вишуканих версій класичних норвезьких страв варто спробувати смажену тріску з винним соусом і пюре з сочевиці, теплий салат з буряком, а також філе оленини з соусом з ягід ялівцю).
Кулінарні курси в Норвегії
Хочете скуштувати норвезькі страви в традиційних закладах харчування й самим взяти участь у їх приготуванні? Придивіться до гастрономічною екскурсії “Oslo Food Tours”, в процесі якої вам, крім того, запропонують побувати в невеликих магазинчиках з продуктами і десертами.
Поїздка в Норвегію може бути приурочена до гастрономічний фестиваль “Matstreif” (Осло, вересень), Фестивалю королівського краба “Polar Spectacle” (у жовтні-грудні в рамках фестивалю влаштовується дегустація крабового м’яса з гострими і солодкими соусами, організовуються сафарі на королівських крабів, а також починає функціонувати дитяча кулінарна школа) або кулінарний фестиваль “Gladmat” (Ставангер, липень).
Узнать все о история Польши, его населения и много другой интересной информации.