Паелья – головне блюдо іспанської кухні. З цим твердженням не буде сперечатися жоден кухар із Піренейського півострова. Особливо ратують за визнання паельї одним із символів Іспанії жителі Валенсії, адже страва, що є рисом, приготованим одночасно з морепродуктами, шматочками м’яса та овочів, була винайдена саме в цьому іспанському місті.

Паелью вигадали селяни
Звідки взявся рис на Піренейському півострові, спитає допитливий турист. Цей злак завезли на територію Іспанії маври. Вони вирощували його за кілька кілометрів від сучасної Валенсії, на болотистих берегах озера Альбуфера. Рисові плантації є тут і зараз. Саме тут подають найправильнішу та найсмачнішу паелью. На берегах озера розташовуються таверни, ресторани, кафе, звідки ніхто не піде голодним.

Вперше рис висадили на Альбуфейрі у VIII столітті, а XIII, коли маврів витіснили з Валенсії християни, рис практично заборонили, оголосивши його чужим продуктом, а залиті водою тераси – розсадниками різної зарази.

Проте знищення рису заперечили місцеві селяни, які вже давно змішували його з різними продуктами та готували ситну паелью. Найчастіше до рису йшли равлики та вугор, іноді цей злак доповнювали м’ясом качки або кролика, також до паельє підходила курятина. Сім’ї рибалок практикували паелью, до складу якої були включені мідії та креветки. Рис чудово згладжував різкі смаки і робив страву цілісною.

На початку ХІХ століття паелью вже впевнено готували у Валенсії. Але саме це місто на віки зберегло трепетне і беззавітне кохання до паельї, порівнянну хіба що з пристрастю до кориди або футболу.

Як їсти паелью

Справжні гурмани знають, що паелью подають лише у першій половині дня і ніколи не запивають сангрією. Взагалі, існує ряд правил, які добре знати, перш ніж замовляти в іспанських тавернах цю страву:

  • до паельє подають лише сухе вино, яке може бути як червоним, так і білим;
  • у традиційних ресторанчиках гостям виносять паелью у тій самій сковороді, де вона готувалася;
  • всі морські гади в ній будуть не очищені, їх слід відсунути убік, щоб з’їсти після рису;
  • всю живність, що зустрінеться в паельї, прийнято чистити руками;
  • до паельє у «правильних» закладах винесуть дерев’яні прилади – вважається, що металеві вилки можуть зіпсувати божественний смак страви.

Якщо ви не готові з місця в кар’єр переймати іспанські традиції, але боїтеся, що на вас подивляться косо, замовляйте в ресторанах не паелью, а парельяду. Цю страву називають «ледачою паельєю». Воно особливо улюблене тими гурманами, які не хочуть турбувати себе розбором мідій, креветок та подібних морських мешканців. У парельяді ще перед приготуванням за гостей все очищає кухар.

Ви можете вразити іспанців у саме серце, коли з’їсте не тільки саму паелью, а й рис, що підгорів, який тут називають «сокаррат». Цим ви заявите всім присутнім, що розумієте толк у паельї і знаєте, що вважається в ній найсмачнішим.

Паелья по четвергах

Якщо в Радянському Союзі четвер вважався рибним днем, то в Іспанії він є паельним. Ні, паелья буде в меню пристойних ресторанів будь-якого дня тижня, але в сімейних тавернах, маленьких кафешках та їдальнях різних університетів паелью, швидше, готуватимуть саме у четвер.

Жодна людина в Іспанії не зможе до ладу пояснити, чому четвер зробили «днем паельї». Деякі історики кулінарії припускають, що саме до четверг до міст, що знаходяться далеко від узбережжя, доставлявся свіжий улов рибалок. Також зазвичай по четвергах було прийнято відпускати слугу, даруючи їй вільний день, а самим обідати в ресторанах. Щоб догодити високій публіці, кухарі в цих ресторанах готували смачну паелью, яку любили абсолютно всі: і багатії, і бідняки.

Традиція вкорінилася настільки, що саме в четвер більшість жителів Іспанії їдять паелью.

Паелья не вийде без спеціальної сковороди

Головне при приготуванні паельї не рис і якісні морепродукти. Якщо у вас немає плоскої сковороди, трохи прим’ятої посередині, то паелья «як іспанські господарки» у вас не вийде.

Цікаво, що сама страва отримала свою назву саме на честь сковорідки. На валенсійському діалекті назви страви та посуду для неї звучать однаково.

Сковорода для приготування паельї не завжди використовувалася. До XVII століття рис з добавками робили у звичайному казанку. Проте потім якийсь геніальний кухар здогадався, що страва виходить смачнішою, якщо з неї виходить більше рідини. Щоб досягти такого ефекту, був потрібний посуд з великим плоским дном. Так виникла сковорода для паельї.

Страва буде добре приготовлена, якщо шар рису в сковороді дорівнює приблизно 2 см. Хочете збільшити вихід страви, беріть велику за розмірами сковороду.

Лучшие виды наружной рекламы в 2022 году наружная реклама в Киеве, производство рекламы.

Оцініть нас!
[Загалом: 1 Середня: 5]

Від admin