https://www.zean.ua/sotrudnichestvo.html/Дичина і лосятина. Добре приготоване м’ясо лося – це справжній делікатес, схожий на оленину. М’ясо північного оленя пісне і дуже смачне. М’ясо благородного оленя смажать у вигляді стейків, вживають в в’яленому, копченому, сушеному вигляді. Грудка молодий куріпки на смак м’яка і ніжна. Ніжки та інше відрізняється смаком дичини. Ніжка вівцебика в сиров’яленому вигляді може сподобатися не всім – це блюдо на любителя, але спробувати варто.Татар – це сира ведмежатина, приправлена ​​цибулею і пряними травами. Татар також готують з лосося і яловичини, вживають з рубаним луком ріпчастою, солоними огірочками і сирим жовтком.

Норвезька баранина

М’ясо овець, вирощених на віддалених пасовищах Норвегії, соковите і ніжне. Після забою тушу використовують цілком. Окремі делікатеси готують з досить незвичайних частин баранчика. Феналорь – це в’ялена бараняча нога, а піннещет – ялені в розсолі або морської солі реберця, які люблять подавати до столу на Різдво. Смалахове – це спеціально приготована овеча голова.

Форікол

Форікол готують з баранини. Беруть баранину і капусту в рівних кількостях. На дно каструлі кладуть шар капусти, порізаної на великі шматки, на неї укладають баранину, нарубану товстими шматками з кісткою, посипають сіллю і чорним перцем. Так формують кілька шарів. Наливають трохи води і тушкують кілька годин. У підсумку виходить гостре і в той же час дуже ніжне і смачне блюдо, яке традиційно подають з відвареною в мундирі картоплею. Це дуже важливе блюдо норвезького меню, його обов’язково готують і їдять всією сім’єю в останній четвер вересня – свято форікола.

Норвезькі морепродукти

Одне з традиційних рибних блюд – копчений лосось, якого також смачно запікають у фользі з цибулею-пореєм і морквою. Палтуса запікають з яблуками смаженим і цибулею. Ракфіск, або ферментована (протухла) форель – делікатес для сміливих. Блюдо «мëлье» складається з посіченою вареної тріски, печінки та ікри. Смачну помаранчеву м’якоть морського їжака вживають як самостійну страву або додають в суп, після чого він набуває дивовижний горіхово-йодистий смак. У Норвегії, незважаючи на зниження популярності в інших країнах, охоче вживають в їжу китові м’ясо. Але все ж найпоширеніша серед риб – тріска, з неї готують різні страви.

Лютефіск

Це традиційне в Скандинавії різдвяне блюдо, зимовий делікатес, приготований з тріски. Сушену рибу замочують у розчині соди на три дні, потім вимочують у воді кілька днів. В результаті м’ясо тріски перетворюється в біле напівпрозоре желе з гострим ароматом. Потім його варять або запікають. Їдять з беконом, картоплею, гороховим пюре і гірчицею.

Рибний суп з лососем і вершками

З давніх-давен ситна рибна юшка є улюбленою їжею норвежців. Основа супу – бульйон з кісток і плавників морської риби, додають і креветки. У готовий бульйон для ситності кладуть масло і наливають вершки. За кілька хвилин до завершення варіння додають шматочки філе сьомги. У різних регіонах країни знаменитий рибний суп готують за своїми рецептами. На заході він густіший, додають картоплю і молюсків. На півночі – наливають більше звичайного вершків. Але по всіх усюдах головне – це наваристий бульйон.

Норвезькі сири

Найрізноманітніші види сирів тут виробляють з коров’ячого та козячого молока і продуктів їх переробки. Сири солоні і солодкі одночасно: екте гейтост, Гаммела, пультост, камамбер, мюсост і т.п., але особливі враження на гостей Норвегії завжди справляє бруност.

Бруност – це м’який коричневий сир з козячого молока з незвичайним смаком. Він схожий на, як би, тверду згущенку яскравого карамельного смаку, з кислинкою, трохи солоний. Його рекомендують їсти на сніданок з житніми хрусткими хлібцями. Цей сир в очах іноземців став візитною карткою Норвегії.

Десерти

Крансекаке – популярний торт, без якого не проходить жодне весілля, ні день народження або навіть похорони. Тісто готують на основі мигдалю і яєчних білків, випікають 13-18 кілець і складають один на одного.

Крумкаке – норвезьке хрустке вафельний печиво, яке можна їсти як окрему солодкість, а можна зі збитими вершками і іншими начинками.

Оцініть нас!
[Загалом: 0 Середня: 0]

Від admin