Як отримати громадянство Чехії

Як показують статистичні дані, сьогодні найбільшою популярністю у іммігрантів з Росії користується Чеська Республіка, а серед її населених пунктів лідирує, безсумнівно, прекрасна столиця – Золота Прага. Іммігрувати сюди досить просто, особливо при наявності освіти і професії, так як є зацікавленість в кваліфікованих фахівцях. Питання, як отримати громадянство Чехії, набагато складніший, процес вимагає дотримання певних важливих умов, часу і не гарантує успіх.

Як можна отримати громадянство Чехії?

Проживання в Чехії протягом ряду років є одним з найважливіших умов набуття громадянства. Тому багато іммігрантів починають з того, що оформляють дозвіл на проживання. Зробити це досить просто, скориставшись одним з наступних підстав: возз’єднання з сім’єю; робоча віза; ліцензія індивідуального підприємця; студентська віза; реєстрація фірми.

Возз’єднання може проходити по різних причин, наприклад, возз’єднання родичем, з громадянином Чехії, з особою, які прибули на постійне місце проживання або мають посвідку на проживання, з родичем для організації спільного бізнесу.

Робоча віза гарантує набуття постійного місця проживання, причому вже через 2,5 року, стабільну роботу і зарплату, в подальшому це стане підставою для отримання громадянства. Студентська віза видається молодим людям для навчання, на жаль, вона короткочасна, з закінченням навчального закладу продовжити її складно, для придбання постійного місця проживання і можливого громадянства необхідно очікувати як мінімум 10 років.

Ліцензія індивідуального підприємця має переваги – отримати ПМЖ можна через п’ять років, відразу забрати з собою родину. Мінуси – сплата податків навіть в разі відсутності доходів, медичне страхування вперед на півроку, реєстрація в податкових і торговельних органах.

Більшість громадян, які приїжджають за візами, через п’ять років отримують постійне місце проживання в Чехії, а це дає підставу задуматися про наступне важливий крок – отримання громадянства. Просити про нього можна, спираючись на різні підстави:

  • термін проживання зі статусом ПМЖ – не менше 5 років, для колишніх жителів країн, що входять в Європейський Союз, – не менше 3 років;
  • місцем народження є Чехія, а термін, прожитий в країні, більше 10 років;
  • чоловік має чеське громадянство;
  • переїзд стався внаслідок усиновлення / удочеріння;
  • є запрошення Чеського уряду, а переїзд відбувся до 31 грудня 1994 року;
  • є офіційний статус біженця, причому зареєстрований саме в республіці;
  • видатні досягнення в різних сферах економічного, культурного і соціальної сфери.

Умови набуття чеського громадянства

На жаль, статистика видає сумні цифри, з усіх країн Європи Чехія проявляє найменшу лояльність до іммігрантів. Кожен другий чоловік, який звернувся з проханням про видачу громадянства країни, отримує відмову. При цьому список необхідних умов не такий вже великий і складний, багато позицій ідентичні тим, які можна зустріти при запитах про громадянство в багатьох країнах світу.

Основні позиції загальновідомі – матеріальна незалежність, тобто робота, стабільний дохід, відсутність боргів. Другий важливий блок – високий ступінь інтеграції в чеське суспільство, тут мається на увазі знання державної (чеського) мови відповідно до рівня В, проходження тесту з питаннями з історії, географії, суспільствознавства. Природно, постійне проживання на території Чеської Республіки, тобто допускається виїзд за межі країни на термін до 2-х місяців (без пояснення причини), до 6-ти місяців (із зазначенням поважної причини).

Список документів, необхідних для подачі прохання про чеському громадянство, довший. У нього включені – анкета, яку заповнюють співробітники Крайського відомства, разом з подає прохання. Другий цікавий блок, необхідний відповідно до законодавства, – це характеристики, їх повинен підготувати міська рада населеного пункту, в якому проживає потенційний громадянин, і фахівці Крайського відомства.

Важливим документом буде довідка про доходи, причому в ній повинні бути вказані доходи, отримані резидентом протягом останніх трьох років. Неповнолітнім заявникам подавати відомості про фінанси не потрібно. Є винятки і в подачі сертифіката про результати мовного іспиту. Звільняються від здачі мовного іспиту особи, яким не виповнилося 15 років і старше 65 років, інваліди та які отримали освіту в місцевих навчальних закладах.

При відмові в громадянстві наступного разу можна подавати нову заяву тільки після 2-х років.

Моторное масло Mannol, купить Немецкие масла Mannol в Украине по лучшим ценам.

Цікаві новини

  • Подорож до АвстріїПодорож до Австрії Велику частину території Австрійської Республіки займають гори, від однієї назви яких починає солодко нити серце пристрасних любителів […]
  • Де знаходиться Хорватія? ч. 1Де знаходиться Хорватія? ч. 1 Багато мандрівники задаються питанням "Де знаходиться Хорватія?" Відпочивати в цьому природному оазисі найкомфортніше в травні, літні […]
  • Де знаходяться Сейшели? ч. 1Де знаходяться Сейшели? ч. 1 Відповідь на питання "де знаходяться Сейшели?" Цікавить молодят, шукачів усамітнення, райських кущ, красивих дайв-сайтів, які бажають […]