Кухня Ізраїлю – це не тільки місцеві гастрономічні традиції, які складалися століттями, а й кулінарні напрямки сусідніх країн, де євреї жили до того, як повернутися на рідну землю.
Національна кухня Ізраїлю
Страви традиційної кухні готуються з використанням бобових, овочів, оливкової олії, зелені.Кухня Ізраїлю ділиться на ашкеназький кухню, яка славиться такими стравами, як “кугель”, “форшмак”, “цимес”, і сефардскую, для якої характерно приготування ароматних і гострих страв, типу кус-куса, джахнуна і Кубе.
Варто відзначити, що в Ізраїлі є таке поняття, як кошерность їжі – для нього характерна відсутність на столі страв зі свинини, молюсків і ракоподібних. Крім того, кошерность увазі заборону на вживання кулінарних виробів з крові тварин. Що стосується подачі м’ясних і молочних продуктів, то вона тут виробляється виключно окремо.
Популярні страви єврейської кухні:
- “Хумус” (закуска з нутовой пюре з лимонним соком, оливковою олією, паприкою і часником);
- “Форшмак” (рубана оселедець з яйцем, оцтом, перцем, цибулею);
- “Меорав іерушалмі” (печеня з різних видів курячого м’яса з цибулею і прянощами, яке подається на тарілці або в піті);
- “Марак Зана шор їм батата” (суп з бичачими хвостами і бататом);
- “Храйме” (страва з риби в гострому соусі);
- “Цимес” (блюдо у вигляді солодкого овочевого рагу).
Де спробувати національну кухню?
Традиційні ресторани єврейської кухні зосереджені в основному в Єрусалимі, Цфате, Назареті та інших містах. В Ізраїлі можна зустріти і хумус – невеликі ресторанчики, основною стравою в яких є хумус, яке готується практично на очах відвідувачів. Але тут пропонують замовити не тільки хумус, а й поласувати, наприклад, густий юшкою з бобів (фуль) і салатами з маринованих овочів.
В Єрусалимі можна заглянути в “Рахма” (заклад пропонує поласувати хумусом, супом Кубе з фрикадельками в тесті та іншими традиційними стравами), в Хайфі – в “Абу-Shaker” (спеціалізація закладу – хумус: його тут подають з петрушкою, сезамову пастою, питою , з рисом або сочевицею), в Нетанії – в пундак “Хаїм” (в цьому ізраїльському ресторанчику подають хумус, свіжі салати, рибу на грилі, м’ясо на вугіллі).
Важливо: меню в національних ресторанах відображено на івриті та англійською мовою.
Кулінарні курси в Ізраїлі
При бажанні можна відвідати заняття в кулінарній школі “Артишок”: кулінарні курси складаються з теоретичної та практичної частини, шеф-кухаря вчать своїх учнів готувати, як традиційні єврейські, так і страви за власними авторськими рецептами (продукти у вигляді овочів, ягід, зелені, фруктів доставляються до столу початківців кулінарів прямо з полів).
Відвідування Ізраїлю варто підгадати до проведення Фестивалю меду (вересень), Фестивалю вина і сиру (травень, Хайфа), кулінарного фестивалю “Смак міста” (травень, Тель-Авів), Пивного фестивалю (серпень, Єрусалим), Винного фестивалю (травень, північ Ізраїлю).