Кухня Узбекистану – асорті з татарських, таджицьких, монгольських, казахських гастрономічних традицій. Славу їй принесли яскраві страви, для яких характерне достатня різноманітність і відмінний смак.
Національна кухня Узбекистану
На місцевому столі обов’язково присутні супи, овочі, конина, баранина, хліб і кисломолочні продукти. Знамените узбецьке блюдо – плов: його готують як у будні, так і святкові дні, він може бути як простим, так і багатокомпонентним, зробленим на кунжутному або соняшниковій олії. Для приготування плову використовуються різні інгредієнти, наприклад, баранина або яловичина, зіра, барбарис, перець, шафран … Але в будь-якому випадку до складу плову обов’язково входить моркву, цибулю і рис.
В узбецькій кулінарії далеко не останнє місце займають супи: серед них особливо виділяється шурпа різних видів – “шурпа-чабан” (м’ясний суп з овочами) і “каурма-шурпа” (суп з додаванням картоплі, ріпи та моркви).
Варто відзначити, що на півночі Узбекистану частіше готують смажене м’ясо, плов і коржики з тіста, а на півдні – складні овочеві і страви з рису.
Популярні страви узбецької кухні:
- “Димляма” (страву з баранини, приправ і овочів, яке готують в казані);
- “Бедана палов” (плов, в який додають перепілку);
- “Шурпа-маш” (квасолевий суп з бараниною);
- “Чолоп” (в цьому холодному супі на кислому молоці присутні огірки, редиска і зелень);
- “Басма” (блюдо з тушкованої баранини з помідорами, картоплею, баклажанами, часником, цибулею і спеціями);
- “Оші бехи” (блюдо з рубаної баранини в айві).
Де спробувати національну кухню?
Якщо захочете заощадити, перекусити можна, підійшовши до вуличних торговців – вони запропонують вам придбати самсу або порцію плову.
Що стосується ресторанів, то для втамування голоду в Ташкенті підійде “Афросіаб” (це заклад відмінно підходить для бажаючих познайомитися з узбецької кухнею – в меню вони знайдуть шашлик, плов, шурпу) або “Караван” (тут сподобається любителям мантов), в Самарканді – “Карім Бек” (бажаючим взяти трапезу у відокремленій обстановці, запропонують розташуватися в невеликих затишних кабінках, щоб поласувати лагманом, пловом і шашликами), а в Бухарі – “Достон Дім” (особливістю цього ресторану є те, що майже всі узбецькі страви готують тут на відкритому вогні; гості можуть скуштувати плов, самсу, шурпу та інші страви, а також подивитися на виступи фольклорного ансамблю).
Кулінарні курси в Узбекистані
Цікавиться кулінарними курсами слід порадити заглянути в кулінарну майстерню “Студія смаку” в Ташкенті (тут проводяться як кулінарні курси для любителів узбецької кухні, так і майстер-класи). У Ташкенті можна відвідати і навчальний центр “Катта Танаффус”, при якому відкриті курси з кулінарії.
Займаючись придбанням турів в Узбекистан, постарайтеся підгадати поїздку до проведення Фестивалю плову (Ташкент, квітень).