Кухня Тунісу – це асорті азіатських, арабських, європейських кулінарних традицій: у ній широко використовуються спеції, трави і прянощі, що додають блюдам пікантний і неповторний смак.
Національна кухня Тунісу
У Тунісі не готують страви зі свинини, зате тут в “ходу” яловичина, телятина, козлятина, м’ясо птиці, риба, морепродукти і навіть верблюжатіна. З холодних закусок поширені солоні лимони, тунець, “Омак Хурія” (салат з гарбуза і відвареної моркви зі спеціями), з гарячих – “тажин” (омлет із зеленню, сиром, картоплею і куркою), морепродукти (каракатиці, восьминоги, кальмари) , смажені на грилі, “брик” (чебурек з тунцем, картоплею, яйцем і петрушкою). З супів виділяється “шорба” – її готують з баранини або риби (іноді з овочами) з додаванням борошна і томатної пасти. Що стосується екзотики, то в Тунісі вам можуть запропонувати покуштувати плоди кактуса.
Популярні страви туніської кухні:
- “Харисса” (гостра паста, яку готують з червоного перцю, часнику, петрушки і оливкового масла);
- “Генаойя” (блюдо з тушкованого м’яса з солодким і перцем чилі);
- “Кус-кус” (м’ясо, тушковане з прянощами, овочами і просом);
- “Марка” (блюдо з запеченого м’яса в томатному соусі);
- “Ассіда” (десерт з молока, яєць, горіхового крему, насіння пінії і фісташок).
Де спробувати національну кухню?
Варто відзначити, що незалежно від рівня туніського ресторану, там не включать в рахунок першу зміну холодних закусок (оливки, салат “мешуйя”, тунець).
У Тунісі можна заглянути в “Дар ель Jeld” (в цей ресторан приходять ті, хто хоче насолодитися тунисскими стравами і відмінними винами, а ввечері – невимушеній музикою), в Суссе – в “кафе Селеш” (в цьому закладі вам подадуть смачну смажену рибу і кус-кус), в Хаммамете – в “Кондор” (тут вам запропонують скуштувати брик з різними соусами) або “Ла Beduina” (тут подають кус-кус з рибою, котлети з молодого ягняти, солону рибу і кальмари), на острові Джерба - в “Ель Ferida” (в цьому ресторані гостей чекає туніська кухня, а у вечірній час – концерти живої музики). Порада: якщо ви відправляєтеся в місцеві ресторани удвох, то не слід замовляти більше 2 холодних і гарячих закусок, оскільки, швидше за все, вам не вдасться в одного “осилити” пару тарілок.
Кулінарні курси в Тунісі
У деяких туніських ресторанах іноді влаштовуються майстер-класи та кулінарні курси туніської кухні, а це означає, що гурмани та просто зацікавлені кухнями країн, в які вони вирушають на відпочинок, зможуть відвідати ці заходи і взяти в них активну участь.
Хочете отримати масу позитивних емоцій і поласувати свіжими фініками? Прямуйте до Тунісу в період проведення свята на честь збору врожаю фініків (листопад) – тут ви зможете побувати на верблюжих бігах, побачити заклинателів змій, змагання з метання ножів і клацання батогів.