Кухня Данії сформувалася під впливом німецької та скандинавської кухонь: вона славиться багатим асортиментом холодних закусок.
Національна кухня Данії
Найзнаменитіший датське блюдо – смерребред: на цей бутерброд з житнього хліба, змащений маслом, викладають різні інгредієнти, наприклад, анчоуси, яйце, петрушку, томатне пюре; смажену рибу з соусом “ремулад” і часточку лимона; варену свинину, зелену цибулю і маринований буряк.У Данії люблять м’ясо (з нього тут роблять рагу, котлети, ковбаси, салямі) і рибу (фірмові страви готують з камбали, вугра, макрелі). Варто відзначити, що м’ясо зазвичай доповнюють класичним коричневим соусом, рибу – гірчичним, а й те, й інше – ягідним соусом, який готують з брусниці, журавлини, малини та інших ягід.
Якщо говорити про фірмові страви конкретних регіонів Данії, то, наприклад, на острові Фюн варто покуштувати борошняної пудинг саккук зі свинячим філе, на острові Ері – дріжджові оладки з медом, на острові Мен – пряну оселедець, приготовану особливим способом.
Популярні страви датської кухні:
- рагу зі свинини з червоною капустою;
- свинячі реберця в пиві;
- дичину під соусом з печеною картоплею;
- рулет з вугра;
- пиріг з яблуками, збитими вершками і желе зі смородини.
Де спробувати національну кухню?
У Данії ви знайдете чимало закусочних, в яких подають безліч варіантів смерребреда, а також пабів, пивних, де можна продегустувати датські сорти пива. Якщо вирішите поїсти в ресторані, беріть з собою готівку – прийомом пластикових карт основних платіжних систем можуть похвалитися далеко не всі місцеві заклади харчування. Збираєтеся повечеряти в невеликому ресторанчику, тим більше в провінції? Має сенс зв’язатися з адміністрацією заздалегідь, щоб забронювати столик – часто робота таких закладів підпорядкована індивідуальним графіком.
Вгамувати голод в Копенгагені вам вдасться в “розповів і клямки” (крім фірмових бутербродів з різноманітними начинками, заклад пропонує гостям поласувати солониною, оселедцем, свининою з тушкованою капустою, а також запити ці страви шнапс) або “Королівський Smushi Кафе” (ресторан спеціалізується на приготуванні традиційної датського відкритого бутерброда, а також, ягідного супу з вершками), а в Оденсе – в “Carlsens Kvarter” (у цьому закладі, оформленому в стилі данського середньовіччя, відвідувачам пропонують покуштувати близько 50 сортів датського пива, а ще тут нерідко влаштовуються розважальні заходи).
Кулінарні курси в Данії
Цікавиться датської гастрономією запропонують вирушити в гастрономічний тур по Копенгагену “Noma. Їжа Півночі “. В рамках туру будуть проведені майстер-класи та заняття, учасники яких навчаться готувати деякі місцеві страви.
У Данію варто приїхати на фестиваль кулінарії в Копенгагені приготування (серпень), де вас будуть чекати тематичні шоу, участь у кулінарних поєдинках, дегустація датських страв.
Эстетичная самолигирующаяся брекет система damon Clear – акционые цены.