21 Тра 2025, Ср

ТОП-5 їстівних грибів травня в Карпатах

ТОП-5 їстівних грибів травня в Карпатах

1. Сморчки (Morchella)

  • Опис: мають характерну комірчасту (сітчасту) шапку.

  • Де шукати: на узліссях, під листяними деревами після дощів.

  • Цікаво: обов’язково потрібно проварити перед вживанням — у сирому вигляді токсичні.

2. Білий гриб (Boletus edulis)

  • Інші назви: боровик, цар-гриб.

  • Особливості: товста ніжка, коричнева шапка, приємний горіховий запах.

  • Де шукати: хвойні й мішані ліси, часто під ялинами чи буками.

  • Порада: перші боровики з’являються вже в травні після дощів у теплих місцях.

3. Майський гриб (Calocybe gambosa)

  • Інші назви: травневик, георгіївський гриб.

  • Особливості: білувато-кремова шапка, сильний борошнистий запах.

  • Розташування: галявини, луки, краї лісів.

4. Печериці лісові (Agaricus silvaticus)

  • Поширення: світлі ділянки хвойних і мішаних лісів.

  • Застереження: не плутати з отруйними білими мухоморами!

5. Глива устрицевидна (Pleurotus ostreatus)

  • Росте: на мертвій деревині, часто цілими групами.

  • Переваги: один із найсмачніших весняних грибів, легко впізнається за сірою “мушлею”.

Оцініть нас!
[Загалом: 1 Середня: 5]

Автор Carpathians