17 Лют 2025, Пн

Здавалося б, що ще можна придумати, готуючи яйця? Шотландці не обмежилися традиційними «всмятку» і «яєчнею», і їх фірмове блюдо являє собою щось складносурядна, але дуже смачне і поживне. Зварене круто яйце обмазують м’ясним фаршем, обвалюють в паніровці і підсмажують в олії, а подають зазвичай з підливою і вареними овочами.

Авторство рецепта намагалася привласнити собі компанія Fortnum & Mason, заснована колись як продуктовий магазин, а нині базується в елітному лондонському універмазі на Пікаділлі. У різних регіонах країни яйце по-шотландськи готують з різними варіаціями, а тому, замовляючи блюдо в ресторані того чи іншого графства, будьте готові до несподіваних, але дуже приємних сюрпризів в тарілці.

Грінки по-валлійська

В якості сніданку в Великобританії часто виступають і грінки по-валлійська – нехитра страва, що відрізняється особливою ситністю. Якраз те, що треба туристу, чий обід в гонитві за пам’ятками може і не настати.

Грінки готують з пшеничного хліба, обсмаженого на вершковому маслі. Їх головний секрет – в особливій суміші, якою хлібні шматочки попередньо слід намазати. У приготуванні грінки по-валлійська використовують пиво або ель, сир, яєчні жовтки, гірчицю і перець. Запечені тости ідеально поєднуються з ранковою кавою. При бажанні до них можна додати скибочку холодного ростбіфа, який завжди є в меню британських ресторанів.

Екклсская слойка

Британська традиція five o’clock tea з кожним роком дотримується все менше, але її адепти поки не здаються. Моду пити чай о 5 годині вечора ввела герцогиня Бедфорд, тиняються по замку без діла в післяобідній час. Вона вперше заварила чай в five o’clock, а потім стала запрошувати в свій салон подруг. Так чаювання перетворилося в світський захід і з часом склалися певні традиції, його супроводжують. Одна з них – екклсскіе слойки, що подаються до чаю. Їх готують з листкового тіста, зверху посипають цукром, а всередину кладуть невеликий темний родзинки.

Назва з’явилася завдяки невеликому містечку Екклс, де слойками успішно торгували вже в кінці XVIII століття. Ізюм в якості начинки навіяв гострословам певні асоціації, і екклсскіе слойки часто називають «Мушина пирогами». Подають випічку в будь-якому англійському ресторані, хоча жителі графства Великий Манчестер, де знаходиться Екклс, все-таки впевнені, що кращі слойки готують лише на їх батьківщині.

Корніш пасти

Ще один різновид британської випічки, «корниш пасти» традиційний для південно-західних регіонів країни. Варіацій на його тему в графстві Корнуолл і околицях існує чимало, але найбільш популярною начинкою для пиріжків «корниш пасти» служать яловичина, курка або свинина. Більш складні варіанти включають в себе тушковане м’ясо з капустою і прянощами або фруктові мікси, але в будь-якому випадку кухаря єдині в одному: подавати і є «корниш пасти» слід гарячими.

Особлива форма пирога – також данина традиції. Косичка з тіста по краю вироби дозволяла є його немитими руками, а кірку викидати. Саме так колись і надходили рудокопи, які добували олово в корнуолльскіх шахтах.

У сучасних англійських ресторанах відвідувачі з’їдають «корниш пасти» без залишку, настільки смачними і ароматними здаються ці пиріжки з листкового тіста втомленому туристові.

Йоркширський пудинг

Англійська кухня сильна своїми традиціями, і йоркширський пудинг в ній також непорушний, як і сама британська монархія. Його придумали зовсім випадково в першій половині XVIII століття, але з тих пір спеціально і регулярно готують, адже це блюдо стало частиною традиційного недільного обіду.

Йоркширський пудинг випікають з клярі, який замішують з яєць, молока і муки. Зазвичай блюдо подають з ростбіф і підливою, причому, у пудингу навіть є власні характеристики, затверджені Королівським хімічним товариством. Наприклад, ніяке блюдо не може бути йоркширським пудингом, якщо його висота нижче чотирьох дюймів.

Скуштувати фірмову пудинг Британії можна в більшості закладів громадського харчування і не тільки в неділю. Часто його подають до основного гарячого і в цьому є певний сенс: скупі англійці вважають, що наситилися їм гості менше з’їдять йдуть слідом дорогих страв.

Пастуший пиріг

Традиційно цей пиріг готували з баранини, а тому дослідники сучасної англійської кухні всіляко протестують, коли так само називають і подібні страви з яловичиною, наприклад, або свининою.

Пастуший пиріг є звичайною листкову запіканку з картопляного пюре і м’яса, перекладених верствами. У первинному варіанті баранину рубали ножем, сьогодні все частіше використовують м’ясорубку. У втіленні рецепта в життя беруть участь вустерский соус і розмарин, а в списку інших традиційних інгредієнтів значаться селера, морква, цибуля і гарбуз. Запечена в духовці пиріг подають найчастіше з зеленим горошком.

А ви знали що деякі з цих страв подаються у приватному будинок для престарілих РенаМед – приватний пансіонат для людей похилого віку у Львові.

Оцініть нас!
[Загалом: 0 Середня: 0]

Автор Carpathians