Кухня Вірменії – це сири, зелень, трави, спеції (кінза, естрагон, базилік, кардамон, гвоздика, чебрець, пажитник, шафран), м’ясо, овочі, лаваш.
Національна кухня Вірменії
Візитна картка Вірменії – “хоровац” (вірменський шашлик), причому його назва залежить від способу приготування: так, шашлик, який готують в каструлі, називається “Хазанов хоровац”, а якщо на мангалі – “Карс хоровац”. В цілому до м’ясних страв тут ставляться з великою повагою і готують наступні страви: “кюфта” (м’ясні кульки), “коколік” (круглі фрикадельки в бульйоні), “толма” (голубці, загорнуті в листя винограду), “Аріс” (кашеообразная маса на основі пшениці і курячого м’яса).
Велика роль у країні відводиться молочному напою мацун (якщо його розбавити водою, вийде тан): він нерідко становить основу супів, а також з нього роблять сир і сир. А серед цікавих закусок варто виділити “баскиртат”, представлена у вигляді скибочок відвареної яловичини (її змішують зі сметанним соусом і меленими волоськими горіхами).
Популярні страви вірменської кухні:
- “Тісвжік” (блюдо з яловичого серця, нирок, легенів і сала з перцем, зеленню, томатним пюре);
- “Борані” (курча, цілком смажений з баклажанами і мацуном);
- “Хаш” (суп, який готується на баранячих або яловичих ніжках);
- “Бозбаш” (блюдо з відвареної баранини з зеленню і горохом);
- “Ишхан хоровац” (севанская форель, смажена на рожні).
Де спробувати національну кухню?
Приїхавши до Вірменії, мандрівникам не доведеться турбуватися про те, що їм запропонують з’їсти гострі, жирні або шкідливі страви (у вірменській кухні немає таких страв), а вже голодними вони і зовсім не зможуть залишитися ні за яких обставин!
У ресторанах вірменської кухні них чекатимуть смачні страви та вечори з живою музикою (музиканти, як правило, виконують національні мотиви).
У Єревані можна відвідати “Старий Ерівань” (гостям тут пропонують розміститися в одному із залів 4, наприклад в “Вогні Ерівана” або “Еребуні Ерівань”, насолодитися вірменськими стравами, приємною атмосферою і живою музикою) і “Арарат” (гостей тут пригощають кюфта , котлетами “Гюмрі”, Хашем, різноманітними шашликами, стравами з Севанскій сига), а в Ванадзоре – “Пальма” (заклад радує відвідувачів великим вибором м’ясних страв вірменської кухні).
Кулінарні курси у Вірменії
Вам хотілося б взяти участь у кулінарному поєдинку? У Вірменії вам запропонують разом з іншими учасниками розділитися на групи, щоб приступити до приготування кюфта, шашлику, лаваша і інших вірменських блюд (у кожної команди будуть різні рецепти, за якими вони будуть готувати страви під керівництвом кухарів-майстрів). Після готування і сервіровки, подання страв буде супроводжуватися танцями під національну музику.
Відвідування Вірменії варто запланувати до проведення Фестивалю вина (Арені, жовтень), Рибного фестивалю (Абовян, квітень), Фестивалю долми (Армавір, травень), Фестивалю меду і ягід (Берд, серпень), Фестивалю шашлику (область Лорі, вересень).