Зимові свята починаються в Норвегії вже 24 грудня, коли в країні зустрічають Різдво. Наступним за значимістю торжеством вважається Новий рік, який припадає на ніч з 31 грудня на 1 січня. Ця подія, як правило, проходить в сімейному колі і грає в житті норвежців велику роль.Підготовка до свята
Ще задовго до Нового року на вулицях міст і вітринах з’являються казкові композиції, прикрашені ілюмінацією. На центральній площі Осло встановлюється ошатна ялинка, яка є символом свята. У новорічну ніч жителі Норвегії збираються навколо лісової красуні, співають пісні, пускають феєрверки, влаштовують вистави і вітають один одного.
Що стосується домашнього декору, то в цьому питанні норвезькі господині знають толк. В першу чергу з квартири прибирається вся стара меблі і накопичився мотлох. Далі кожна кімната прикрашається вінками з хвої та шишок, червоними стрічками та іншими деталями на новорічну тематику. У вітальні ставиться ялинка, а біля каміна ставляться дерев’яні черевички, куди дід Мороз кладе гостинці для маленьких мешканців будинку.
Також перед Новим роком прийнято ходити в гості до близьких родичів і відправлятися в магазини з метою закупити продукти. У більшості супермаркетів Норвегії в новорічні і різдвяні свята починаються розпродажі.
Традиції та обряди
У головному зимовому торжестві гармонійно поєднуються язичницькі ритуали і християнські звичаї. Про це свідчать деякі традиції, що збереглися в країні донині. Серед найбільш популярних виділяють:
- спільне відвідування урочистої служби в церкві напередодні Нового року;
- підношення як подарунок сірники, які символізують сімейне благополуччя і процвітання в наступному році;
- винос у двір пива 31 грудня в знак прохання у богів принести народу більш теплу зиму;
- розпалювання каміна в новорічну ніч за допомогою нових сірників;
- привітання один одного словами «God Jul».
Деякі традиції передаються з покоління в покоління і носять сімейний характер. Такі обряди проводяться у вузькому колі близьких людей і спрямовані на бажання бути здоровими в майбутньому році.
Святковий стіл
Норвезька кухня славиться великою кількістю рибних страв в поєднанні з молочними продуктами. Рецептура місцевої кухні сягає своїм корінням в далеке минуле і налічує не одне століття. У кожної господині є свої секрет національних страв, який дбайливо зберігатися жіночою половиною будинку.
Новорічне меню, перш за все, включає:
- кліпфікс (сушена тріска);
- бокнафікс (солона оселедець з відвареною картоплею і шкварками);
- запечений гусак з будь-якою начинкою;
- фіскеболлер (фрикадельки з рибного фаршу з вершковим соусом);
- запечені морепродукти;
- ракфіск (нарізка зі свіжої сирої риби);
- ріббе (смажена свинина);
- Крансекаке (солодкий пиріг);
- Крумкакер (вафлі з пісочного тіста);
- Манделькаке (пиріг з мигдалем).
Із спиртних напоїв норвежці віддають перевагу горілці місцевого виробництва, різноманітні сорти пива і глінтвейн. Під час святкового застілля господиня розрізає мигдальний пиріг і розкладає все по тарілках. Якщо вам попався шматочок пирога з цілим горіхом, то в майбутньому році вас чекає благополуччя.