Довга. У жаркому кліматі незамінні. Найпопулярніший – «овдух», приготований з огірків, яєць і відвареної яловичини, з незмінною зеленню. Заливають все це мацоні з козячого або овечого молока. Інший освіжаючий літній супчик – «довга». У різних кінцях Азербайджану його готують по-своєму. Основа одна: кисломолочний продукт з рисом, іноді горохом, ароматної зеленню та спеціями. Туди додають м’ясо шматочками або у вигляді фрикадельок. Суп варять, особливим мистецтвом вважається те, що при цьому кисломолочна основа не звертати. Цей холодний суп настільки смачний і ніжний, що подається на весіллях.Плов

Зі східного кухнею його ріднить тільки назва. Це самобутнє блюдо досить складно в приготуванні, але результат виправдовує витрати праці і часу. Найкраще спробувати бакинський плов. У ньому рис готується окремо і не в порожньому казані, а на виноградному «газмах», яка подається потім до готового плову. У рис додають настій шафрану, в готовому вигляді виходить незвичайний колір. Баранина гаситься окремо, знову ж таки з шафраном, ріпчастою цибулею, перцем і зирой. Але не це головне. У м’ясо кладуть кишмиш, барбарис, чорнослив та інші сухофрукти. Смак виходить незабутній. І вид теж: на рис кладуть м’ясо і посипають гранатовими зернятками.

Готують плов і з куркою, і з рибою, і з фруктами – всього близько 50 видів. Скрізь принцип один, який відрізняє азербайджанські плови: рис готується окремо.

Кутаб

Вироби з найтоншого прісного тіста у вигляді півмісяця, зовні схожі на чебуреки. На відміну від останніх Кутаб смажать взагалі без масла, на сухій сковорідці. А вже готові змащують вершковим маслом.

Кутаб – хрусткі, з дуже соковитою начинкою. Вона різна, спробувати варто, як мінімум дві. Сирна начинка складається з суміші твердого та м’якого сиру, з кропом. Сирна начинка це сир сулугуні, змішаний з сиром і великою кількістю зеленої цибулі, кропу і кінзи.
Якщо увійшли у смак, тоді на черзі – Кутаб з м’ясом. Гостроту м’ясного фаршу в начинці пом’якшує велика кількість зелені. У стародавні часи робили Кутаб з верблюжатину. На десерт можна поласувати Кутаба з гарбузом і волоськими горіхами.

Хинкал

Найчастіше називають «гиймя-Хінгано». Відрізняється від традиційних грузинських хінкалі, принцип приготування яких схожий з російськими пельменями та азіатськими мантами. Азербайджанський хинкал є плоскі квадратики прісного тіста. Їх варять у підсоленій воді і викладають в блюдо з розтопленим вершковим маслом або соусом з мацоні з розтертим часником. Поверх них викладають соковитий фарш, прожарений, а потім тушкований з помідорами. Посипають тертою бринзою і обов’язкової зеленню. Іноді при гасінні в фарш додають виноградний оцет – для аромату. Ні і без цього блюдо можна вважати місцевим делікатесом.

Кебаби

З перського слово перекладається як смажене м’ясо, традиційно – рубана баранина. Її рубають невеликими сокирками на дуже дрібні шматочки. У деяких областях країни фарш пропускають через м’ясорубку, для м’якості двічі, потім відбивають, кидаючи об стіл. У рубане м’ясо додають кінзу, зіру і мелений перець. Азербайджанський кебаб славиться особливою соковитістю і м’якістю. При цьому чудово тримається на плоских шампурах, не втрачаючи форми. Секрет кухарів – в попередньому охолодженні м’яса. Його тримають на холоді мінімум півгодини, чим довше, тим краще. Застиглий баранячий жир в фарші буде тримати кебаб на шампурі до схоплювання білка. Але ніяка технологія не пояснить непередаваний смак приготованих на мангалі кебабів – з рум’яною скоринкою і випливають прозорим соком.

Долма

Навіть долма в Азербайджані відрізняється. В першу чергу розмірами, якщо мова йде про класичний блюді. Виглядає як голубці, тільки маленькі, як кажуть, «на один укус». Фарш з баранини збагачують овочевим пюре і шматочками овочів – для соковитості. Крім рису додають базилік, кінзу та іншу ароматну зелень, а ще листочки м’яти. Виноградне листя віддають перевагу свіжим, щоб додати їх аромат в загальну гамму. Але варто спробувати і долму з консервованих виноградного листя.

Фаршировані м’ясом помідори, баклажани і перці, добре тушковані, теж називають долмой. І подають з тим же соусом – з мацоні з часником.

Для повноти картини можна спробувати долму з яловичини. Смак відрізняють навіть не гурмани: в яловичий фарш додані лимонні сік і цедра, кориця і, несподівані для місцевої кухні, кедрові горішки.

Гюрза

Блюдо варто покуштувати хоча б через лякає назви. Цією страшно отруйної змії серед інгредієнтів немає, назва дали по зовнішньому вигляду. В основі це пельмені, але зліплені у формі невеликої косички або закрученої мотузочки. Ці візерунки на тесті нагадують малюнки на шкірі змійки. Естетично красиво, а про змія забуваєш після першого пельмені. Відмінність від пельменів ще і в м’ясі, його в тісто кладуть НЕ сирим. Фарш, з усією палітрою азербайджанських спецій, від кінзи до куркуми, гасять на курдючному салі з томатною пастою. Готові пельмені теж змащують салом, дають постояти, і тільки потім

Оцініть нас!
[Загалом: 0 Середня: 0]

Від admin